И Перник ще отбележи Международния ден на йогата

И Перник ще отбележи Международния ден на йогата

Перник ще се включи в отбелязването на Международния ден на йога на 19.06.2022 г. /неделя/. Събитието което е организирано от Община Перник, съвместно с посолството на Индия, Индологическа фондация „Изток – Запад“ и Санохолистик център Перник ще започне в 10:30 ч. в малкия салон на Двореца на културата.  В 10:45 ще започне йога клас – Класическа Хатха йога с Кристиана Бакалова, паралелно с това във второ фоайе ще се проведе клас „Йога за деца с Лили.

Останалите събития от деня ще се проведат в малкия салон на Двореца на културата със следната програма:

11:25 – 12:05 – Лекция децата и йога- полезни практики за порастване – Елена Гергинова

12:15 – 12:50 – Класическа йога с Мариана Николова

13:00 – 13:40 часа Калоян Божилов – лекция „Йога като дървото на живота“

13:40- 14:20- Динамична йога със Стоян Господинов

14:30- 15:10 часа Медитация с тибетски купи с Галина Огнянова

Предстои осмото издание на Международния ден на йога в България, което ще протече с чествания из цялата страна. Началото на този празник бележи 11 декември 2014 г., когато Общото събрание на ООН приема с абсолютно мнозинство резолюция, по силата на която 21 юни – Денят на лятното слънцестоене, се отбелязва като Международен ден на йога. Предложението за такъв международен празник е изразено за първи път официално от министър-председателя на Индия Нарендра Моди. Тогавашният Генерален секретар на ООН Бан Ки Мун приветства това решение като подчертава, че: “обявявайки 21 юни за Международен ден на йога, Общото събрание обърна внимание на всестранната полза от тази древна практика за здравето и благополучието в нашия модерен свят”. А в края на 2016 г. ЮНЕСКО добавя йога в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството.

Идеята за празнуване на Международния ден на йога не само в София, но и в други градове на България, възниква още в процеса на подготовката на първия Международен ден на йога през 2015г., когато спонтанно се присъединява Пловдивския културен институт и започва да организира синхронно честване в своя град. Този пример бива последван с непринуден ентусиазъм от школите и практиците по йога в редица други градове. Така, едновременно и координирано с празника в Националния дворец на културата, на 21 юни 2015г. събитието се осъществява успешно и в Перник, Пловдив, Свиленград, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново и Габрово. През годините броят на участващите градове се увеличава, присъединяват се и някои села. Тази година Международния ден на йога се празнува в 43 населени места в България.