708  участници се включват в регионалния етап на XII Национален събор на народното творчество „Копривщица – 2022“

708  участници се включват в регионалния етап на XII Национален събор на народното творчество „Копривщица – 2022“

Това стана ясно по време на днешната пресконференция, организирана от Организационния комитет за провеждане на Регионалния етап за XII Национален събор на народното творчество „Копривщица – 2022“.

„Националният събор на българското народно творчество „Копривщица” се провежда от 1965 г. Съборът популяризира по невероятен начин българския народен фолклор, като събира на едно място певчески и танцови ансамбли от цялата страна“, отбеляза областният управител Кирил Стоев. Регионалният етап на ХIІ Национален събор на народното творчество – „Копривщица 2022“ ще се проведе в два поредни дни 18 и 19 юни, на открита сцена в Градския парк, при валежи мястото на събитието ще бъде в залата на ОДК – Перник.

Началото на събитието е планирано за 12:00ч. на 18 юни, като общо в двата дни на регионалния етап ще се включат 46 институции с 708 участници от общините Перник, Брезник, Радомир, Земен и Ковачевци. В събитието ще участват 65 индивидуални изпълнители –певици/ певци, разказвачи и хумористи на традиционен фолклор, 16 певчески групи, 26 танцови формации и хора с песенен съпровод, 12 групи за словесен и обреден фолклор, групи за  детски игри, поговорки, басни и легенди и 1 Ансамбъл за народни песни и танци. Най- малки участници са децата от ДГ „Валентина Терешкова“ гр. Батановци -5-6 г. участници, най-възрастна певица е Райка Йорданова -83 г.от гр. Перник, а най-възрастни разказвачи са: Райна Велинова на 86 г., Петър Велев и Йордан Гоговски от с. Копаница на 74 г. Доайенът в танцовите формации е на 84г. от с. Кладница. На събитието ще бъдат показани изключително ценни автентични граовски костюми – литаци на 150 г. и сая на 120 г.

„Изключително радостен съм, че всички ние, подхождаме много отговорно и сериозно към организацията на Регионалния етап на събора, а партньорството в подобни събития винаги е гаранция за успех“, заяви заместник-кметът на община Перник, Стефан Кръстев. 

Перник винаги се е представял успешно, а богатството на граовския фолклор, което можем да представим на Националния събор е огромно, заяви Иванка Василева от община Перник, която ще бъде и водещ на събитието.

Журито на Регионалния етап е в състав Милена Любенова от Института по фолклор, Милчо Георгиев, утвърден етнохоролог, Цветана Манова, етнолог.