Държавният архив в Перник връчи грамоти за дарителство

Държавният архив в Перник връчи грамоти за дарителство

Международният ден на архивите в Държавен архив – Перник протече по предварително зададената програма и с изненадващ интерес от граждани към регионалната съкровищница на документалното културно-историческо наследство.

Грамоти за дарителство през 2021 г., в присъствието на областния управител на област Перник Кирил Стоев, получиха:

Признания за „Читател“, „Дарител“ и „Партньор на архива“ за 2021 година

Димитър Дойчинов (посмъртно) –  политик, народен представител в 37-то и 39-то Народно събрание, общественик, интелектуалец, организатор и издател на книги, „голям човек“  и приятел на Държавен архив – Перник, в последните години – дарител и двигател на множество културни инициативи с участието на институцията.

Лиляна Десова за направено дарение от документи, регистрирано в Семеен фонд Десови, Лиляна и Методи. Документи, разкриващи интересни човешки съдби, пречупени през обстоятелствата на времето, които трябва да бъдат съхранени за поколенията.

Минчо Тодоров – художник, скулптор, автор на декоративно-монументални произведения, приложна графика, парково-градинска пластика и интериорни решения, притежател на патент за промишлен дизайн на слънчев часовник – изобретение и подобрение, създадено в началото на новото хилядолетие. Той е автор на паметника на Св. Иван Рилски пред Двореца на културата в Перник, обелиска пред ПМГ „Христо Смирненски“ и на ключа-символ на град Перник. Дарените документи са проекти на негови рисунки, витражи, приложна графика, декоративни пана, от реставрация на стъклописите в Съдебната палата в столицата след бомбардировките над София през Втората световна война.

Грамота в категория „Най-ценно дарение за 2021 г.“ получи Емил Ваклинов – родственик на публициста-дисидент Георги Марков за  постъплението документи от българския му период. Сред предадените документи са първи  и последващи варианти на сценариите му с ръкописни бележки на цензурните комисии, ръкописния дневник със записки за творческите ангажименти, фрагменти за включване в произведения, образи, декори, сюжети и др. от 1965 до 1968 г.

Грамота в категория „Читател на 2021 г.“  за втора поредна година получи проф. Румен Ваташки от Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, които има отразени 27 посещения и 383 използвани архивни единици.

Грамота в категория „Приятел/партньор на Архива за 2021 г.“ получи проф. Надя Манолова – Николова, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, катедра „История на България ХV-ХVII“. Партньорството с нея продължава години, през които чрез нейните научни публикации са популяризирани документи от фондовете на Държавен архив – Перник. С нейната неоценима помощ постъпиха безценни документи и колекции, някои от които експонирани с голям успех през миналата година. Благодарение пак на нейното съдействие бе приет и църковния архив със старопечатни издания на храм на територията на областта, чиито най-ранни документи датират от 1809 г. Предстои обработката им.