Постоянен арест за двамата пернишки наркотрафиканти

Постоянен арест за двамата пернишки наркотрафиканти

Божидар Божилов е единият от двамата задържани перничани по ахерата с колумбийския кокаин на картела „Клан дел Голфо“, конфискуван в Италия. Мъжът е издирван от съда в Триест за трафик на 10 килограма кокаин през август миналата година. Оттогава му е наложено задържане под стража от съда в град Триест, регион Венето. Именно в италианския град бе основната част от акцията, която бе в 6 страни.

Ако бъде признат за виновен Божилов може да получи до 20 години затвор и санкция от 260 хиляди евро.

Във вторник Софийският градски съд разгледа мярката на Божилов по европейската заповед за арест. Съдът го остави в ареста с мотива, че има опасност да се укрие и да извърши нови престъпления.

В съдебната зала мъжът заяви, че работи на черно в строителството. Божилов поиска превод на български език на заповедта, тъй като не владее английски и италиански. Според източници близки до разследването перничанинът е направил опит да напусне страната през летище София, когато е бил задържан от полицията.

Божилов поиска да остане на свобода. Обясни, че не е бягал, вчера е трябвало да пътува за Италия заедно с роднини. Целта била да присъства на дипломирането на дъщеря си, която е студентка, предаде БНТ.

Според в.24 часа, дългове към частен съдебен изпълнител, който продавал къщата му, принудили перничанина да се включи като трафикант на колумбийския картел “Клан дел Голфо”.

От прокуратурата заявиха, че Божилов е осъден през 2019 година за наркотици и участие в организирана престъпна група. Освен това е известен и на полицията в Италия.

Пернишкият Окръжен съд също определи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ за втория перничани, задържан във връзка с наркоаферата. С. Г. С. е привлечен за престъпление по чл. 110 от НК, чл. 73, ал. 1, чл. 80, ал. 2 от Указа на Президента на Републиката № 309/’90 съгласно италианското законодателство – незаконен трафик на наркотични и психотропни вещества. И него го грози затвор до 20 години и 260 000 евро глоба, ако бъде признат за виновен. А според чл.80 алинея 2 от Указа на Президента на Републиката № 309/’90, наказанието се увеличава от една трета до половината.

Решенията на двете съдебни институции не са окончатели и могат да бъдат обжалвани.