Перничанин в журито на „Море песен екна…“

Перничанин в журито на „Море песен екна…“

Рекорден брой участници събира тази година Националният конкурс за северняшка песен „Море песен екна…“. Фестивалът ще се проведе по традиция в Севлиево на 11 и 12 юни в чест на емблематичния български певец Борис Машалов. Над 100 групи и индивидуални изпълнители на автентичен и обработен фолклор от северняшката фолклорна област ще се съберат в планинския град, за да изявят таланта си и да се забавляват заедно.

„Море песен екна…“ е най-престижният конкурс за северняшка песен, който се организира ежегодно от Община Севлиево под патронажа на Министерство на културата. По традиция изпълнителите се оценяват от авторитетно жури, в което тази година са обичаната радио водеща Цвети Радева, телевизионният продуцент и фолклорист Даниел Спасов, певецът и музикален журналист Александър Александров-Алекс, изявеният фолкрорист от Перник Милчо Георгиев и музикантът Веско Самуилов – инициатор за създаването на конкурса.

Най-талантливите изпълнители в отделните категории ще получат атрактивни парични и предметни награди, плакети и грамоти. Предвидени са и специална награда на кмета на общината, на НЧ „Развитие-1870“ и на бизнеса.

Тази година фестивалната програма е в два последователни дни. През целия ден на 11 юни ще тече конкурсната програма. На 12 юни ще се проведе гала концерт с участието на наградените изпълнители и популярни артисти, сред които Даниел Спасов, Александър Александров-Алекс, Оркестър Севлиево и др.

Организаторите обещават събитието да се превърне в истински празник не само за участниците, но и за жителите и гостите на Севлиево. Целта е да се популяризира и съхранява атрактивната северняшка музика, която заслужава своето специално място в съкровищницата на българския фолклор.