Румен Петков: Новото ръководство на „Булгаргаз“ е причинило катастрофални щети на компанията

Румен Петков: Новото ръководство на „Булгаргаз“ е причинило катастрофални щети на компанията

Председателят на АБВ Румен Петков изрази тревога по взаимоотношенията между „Мини Марица-изток“ и трите централи, главно ТЕЦ-2. Пред медиите той коментира, че огромните разходи за ток в минния басейн са непосилни, което ще доведе до блокиране на енергийната система на България. Около 70 млн. лв. се движат разходите за ток в минния басейн през последните години. Тази година перспективата е разходите за ток да отидат на 270 млн. лв. Независимо от интензивните преговори обаче, Министерството на енергетиката не може да предложи решение, което да гарантира нормалното съществуване и взаимна работа на ТЕЦ-2 и на мините, каза Петков.

По газовата сигурност на България Румен Петков заяви, че новото ръководство на „Булгаргаз“ е причинило катастрофални щети на компанията – за първото тримесечие на 2022 г. резултатът от дейността на дружеството е загуба от 2 млн., 801 хил. лв. За същия период на миналата година дружеството отчита печалба от 19 млн., 785 хил. лв. Министърът на енергетиката очевидно не е в състояние да подпомага управлението на дружеството и това поставя под въпрос изобщо енергийната сигурност на страната, посочи Петков. Той настоя за незабавни мерки, в т. ч., кадрови и посочи като отговорни лица премиера К. Петков и вицепремиера А. Василев.

Като впечатляваш определи председателят на АБВ текст в отчета на „Булгаргаз“, където се казва, че със заповед на ресорния министър е закупен допълнителни количества газ от гръцката ДЕПА в размер на 248 000 мегаватчаса. За „Булгаргаз“ е явно, че се управлява със заповеди, а тръжните процедури, търсенето на най-добра цена, е въпрос, който не съществува, коментира Петков. „Дали в тази заповед на министъра има корупционни подбуди или това е ярък израз на некадърност да бъде осигурена газовата сигурност на страната, това е друг въпрос“, каза той и обяви, че ПП АБВ ще сезира прокуратурата. 

В същия този отчет на „Булгаргаз“ се казва, че дружеството води преговори с доставчици на LNG, посочи Петков и изрази недоумение, защо подобни процедури не текат и с други държави, като Либия или Саудитска Арабия и други, с които би могло да се постигне споразумение на много по-изгодна цена.   

Румен Петков коментира и поредния провал на Ай Си Джи Би (връзката Комотини – Стара Загора), конкретно провалът на първия търг за доставка на газ, за технологични нужди (проба на трасето). Процедурата беше обявена на регулирана цена, в която влиза и печалбата на “Булгаргаз”. Ще следва втора процедура с по-висока цена. И за тази операция газът ще трябва да влезе от Гърция през Кулата, ще отиде до Стара Загора и ще се върне в Гърция, отново през Комотини, обясни Петков. Той определи като рецидив за настоящия състав на КЕВР да обявява към средата на месеца, вместо на първа дата регулираната цена на газа.

„За месец април средно цената на TTF на европейската газова борса е 130 евро, за май – 100 евро, за юни се очаква цената да е не повече от 90 евро. Тенденцията показва, че през юли ще отиде на под 80 евро за мегаватчас. Съотношението на цената на TTF с LNG е минус 30 евро на мегаватчас. За май, вместо цената на газа в България да бъде 130 лева, тя е 162 лева. За юни исканата цена от „Булгаргаз“ е 140 лева. За юни тази цена няма да бъде повече от 110 – 115 лв. Т.е., тази комисионна отива някъде. И към тази комисионна някой ще трябва да докаже дали министър председателят е безучастен“.

Американския танкер и аморфната информация по всички детайли по темата Румен Петков оприличи на историята с кораба-призрак „Черната перла“. Той определи като втрещяващ факта, че липсват коментари за цената и изобщо за процедурата по договорките. И отново настоя за активни преговори с „Газпром“.