Пернишко се готви за събора „Копривщица – 2022“

Пернишко се готви за събора „Копривщица – 2022“

След двугодишно отлагане заради пандемията от Covid 19, през месец август тази година ще се състои ХIІ Национален събор на народното творчество – Копривщица. Областна администрация – Перник и община Перник си партнират като организатори на регионалния етап на събора, целящ да определи участниците, които ще представят област Перник на събора в Копривщица, уточниха от пресцентъра на областната администрация.

Основното изискване към изпълнителите (професионални или самодейни) е да представят традиционен фолклорен песенен и инструментален репертоар от нашия регион. Не се допускат участници, чиито репертоар не е автентичен, а се състои от произведения на обработения фолклор.

Събитието ще се проведе в два дни на 18 и 19 юни, на откритата сцена в Централен градски парк град Перник. През 2019 г. всички общини на територията на Област Перник са провели Общинските прегледи, на този етап от  Регионалния преглед са включени представители на всичките 5 общини- Перник, Радомир, Брезник, Земен и Ковачевци.

Съгласно Регламента на събора в регионалния етап от общините ще се включат представители  на различни институции-  НПО организации, читалища, детски градини, пенсионерски клубове, туристически дружества. Националният събор на българското народно творчество в Копривщица се провежда от 1965 г. насам, а от 2016 г. е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.