Над 500 участници в 25-тото издание на феста „Чичо Стоян“

Над 500 участници в 25-тото издание на феста „Чичо Стоян“

В XXV-то издание на Националния детско-юношески фестивал „Чичо Стоян“, чийто домакин е пернишкото село Дивотино, участие вземат 494 участници от Перник, Радомир, Брезник, Трън, Дупница и София, представители на 6 детски градини, 5 училища, 22 читалища,  1 културен център по изкуство, 1 музикална академия. Изкуството си показаха общо 33 формации и много индивидуални изпълнители. Проявата има конкурсен характер. Изпълнителите ще се състезаваха в различни жанрове песни и танци – фолклор, хип-хоп, модерни танци, мажоретки и др. Тричленно жури с председател музиколога Валерия Момчилова оценяваше  изпълненията. За всички участници имаше грамоти. Журито присъди и  колективни награди – плакет, диплом за І,ІІ,ІІІ място,а  индивидуалните изпълнители се награждаваха с диплом и медал.

Кметът на село Дивотино Симеон Методиев и зам.-кметът на община Перник Стефан Кръстев откриха събитието, като пожелаха успех на участниците.

Сред официалните гости бе и областният управител Кирил Стоев, който заяви, че за тези 25 издания, в които се провежда националния детско-юношески фестивал „Чичо Стоян“, се е превърнал в запазена марка за село Дивотино и за област Перник. „Безспорно е, че има нещо магично в нашия фолклор. Той е неизмеримо богатство, с което трябва да се гордеем, да го пазим и да го предаваме на поколенията след нас, за да пребъде“, каза Стоев. 

Националният детски празник “Чичо Стоян” се провежда всяка година през юни – рождения месец на Стоян Михайлов Попов – Чичо Стоян в родното му село Дивотино. Той е насочен към най-широката детска аудитория на възраст от 3 до 18 години. Фестивалът е с 33-годишна история. Главната му цел е да се поддържат традициите и творчеството за деца и юноши, завещани ни от големия приятел на децата – писателя Чичо Стоян, да се откриват и развиват талантът и духовната сила на децата. Организатори на събитието са Народно читалище “Чичо Стоян – 1927 г.”, кметството в село Дивотино и община Перник.