Времето през юни: От 8 до 37 градуса, кога ще вали

Времето през юни: От 8 до 37 градуса, кога ще вали

Най-ниските температури през юни у нас ще бъдат между 8 и 13 градуса, а най-високите – между 32 и 37 градуса, съобщи за БТА асистент д-р Красимир Стоев – синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология.

Той каза, че тази година през юни се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 20 и 22 градуса, по долината на река Струма – около 23 градуса, за високите полета – между 17 и 19 градуса, а за планините – между 3 и 12 градуса.

Месечната сума на валежите, в по-голямата част от страната, ще бъде около нормата, която в равнините е между 50 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма – между 30 и 50 литра на квадратен метър, а в планинските райони – от 70 до 130 литра на квадратен метър. По-малко от нормите ще са валежите в източните райони от страната.През първите дни на юни

През първите дни на юни над страната ще преобладава слънчево време с преобладаващи максимални температури между 28 и 33 градуса.

Купеста облачност ще се развива, главно над планинските райони и на отделни места ще превали и прегърми. Към 6 юни през страната ще премине атмосферен фронт, температурите ще се понижат и въздушната маса ще стане неустойчива. До края на периода на много места, главно в Западна и Централна България ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури.

Ще има условия и за градушки

И през повечето дни от второто и третото десетдневие температурите ще са близки до обичайните за юни, но времето ще се задържи неустойчиво. Повече слънчеви часове ще има преди обяд. Около и след обяд и до полунощ на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевична дейност.

Условия за по-значителни валежи има около 13-и, 18-и и 25-и юни, когато и температурите относително ще са по-ниски. През последните дни от месеца се очаква стабилизиране на въздушната маса и повишение на температурите.

Очаква ли ни дъжд?

Юни е най-дъждовният месец в по-голямата част от нашата страна. Често от северозапад нахлуват влажни океански въздушни маси и падат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Характерно явление са градушките.

Обикновено дните с валеж са от 7 до 10, а в 2-3 дни валежът е повече от 10 литра на квадратен метър. Веднъж на десет години през юни в планините вали и сняг. В същото време има много слънчеви дни и температурите достигат типично летни стойности.

Продължителност на деня

Астрономическата справка за юни показва, че в началото на месеца слънцето изгрява в 5 часа и 52 минути, и залязва в 20 часа и 56 минути. Продължителността на деня е 15 часа и 4 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 5 часа и 53 минути, и залязва в 21 часа и 7 минути. Продължителността на деня е 15 часа и 14 минути.