Ненко Темелков бе избран единодушно за нов председател на Български антифашистки съюз – Перник

Ненко Темелков бе избран единодушно за нов председател на Български антифашистки съюз – Перник

Ненко Темелков единодушно беше избран за нов председател на Български антифашистки съюз – Перник. Към настоящият момент, Темелков е член на Централния съвет на БАС и  застава на мястото на починалия Иван Лозанов. Избрано бе и ново ръководство.  За  заместник- председатели бяха избрани д-р Симеон Василев и Иван Димитров. На заседанието бе приета и Декларация за войната в Украйна и призиви за мир в Европа и света. Ето и текста на декларацията:

 ДЕКЛАРАЦИЯ

 Ние, членовете на Български антифашистки съюз от Пернишка област с тревога и болка следим събитията в Украйна и изразяваме съчувствие към украинския народ за страданията, които обикновените хора понасят. Питаме се защо и как се стигна до тук и какво трябва да се направи?

Драмата в Украйна не започна на 24 февруари 2022 година, а много по-рано. В тази страна проявите на неофашизъм не са само отделни изстъпления на националистически организации, а са на ниво държавна власт, военни структури и политика на държавата.

В Украйна не от сега проявите на национализъм и фашизъм намират благодатна почва. Само нежелаещите не могат да видят вълните на неонацизъм в страната, насилието, изтезанията, убийствата, тормоза над невинни хора, отнемането на изконни човешки права; насаждането на омраза към руския народ, с призиви да се избиват „москалите”.  Повече от осем години всеки ден жителите на Донбаска и Луганска области бяха подложени на обстрел, загиваха хиляди хора. Ние не сме забравили и „живите факли” в Одеса. Прославя се националиста Бандера, обявяват го за национален герой на Украйна, възстановяваха се нацистките символи; преследваха се хора заради техния език и произход; всяваше се страх и се тероризираха всички с различно мислене и национално самосъзнание. И тези безобразия се извършваха при подписани Мински споразумения, при гаранции и участие в тях на Франция и Германия. И никой от западния свят, включително и България не реагира. Обратно, с подкрепата на САЩ и НАТО безочливо и арогантно от правителството на Украйна се нарушаваха правила и договорености и се застрашаваше сигурността на Русия и на цяла Европа.

Още при зараждането на фашизма Георги Димитров съзря опасността от него и даде най-синтезираното му определение: „Фашизмът на власт представлява открита терористична диктатура на най-реакционните, най-шовинистичните, най-империалистическите елементи на едрия, вече глобален финансовия капитал” . Проявите на неофашизма в съвременни условия са резултат от безконтролната власт на световния финансов капитал. Зад съвременните неонацистки прояви се крие алчното лице на финансовата олигархия, която управлява света. Докато има власт на финансовата олигархия ще има опасност от възраждане на нови форми на фашизма и национализма. Това е урок по Георги Димитров.

Военната операция в Украйна е само част от борбата срещу нацизма и е предизвикано продължение на водената от правителството на Украйна  от 2014 година гражданска война. Денацификацията на територията на Украйна сега може да се постигне, но опасността от нацизъм и неофашизъм – там, и в други страни – ще остане, при властващ неолиберален капитализъм с всичките разрушителни последици от безконтролното му господство. Ние, членовете и съмишлениците на БАС Перник сме за:

–   бързо намиране на мирно решение на конфликта в Украйна

–  за мир в Европа и света и за мирно сътрудничество между народите на основата на взаимно уважение  и зачитане на достойнството, историята и културата им;

Днес ние, в навечерието на 140-годишнината от рождението на Георги Димитров, издигаме глас за солидарност на всички антифашистки сили за създаване на широк Международен антифашистки фронт за спасяване бъдещето на човечеството и мира на планетата.

За мирен свят без фашизъм и без войни!