Инж. Чавдар Стойнев: Всяка мярка, която подкрепя абонатите, е добра!

Инж. Чавдар Стойнев: Всяка мярка, която подкрепя абонатите, е добра!

„Всяка мярка, която подкрепя абонатите на „Топлофикация Перник“ е добра“. Това заяви изпълнителният директор на „Топлофикация Перник“ инж. Чавдар Стойнев, по повод намерението на правителството да намали ДДС на природния газ на 9% и допълни: “През изминалия отоплителен сезон ние бяхме буферът, който пое част от тежестта и се радваме, че държавата също протяга ръка да бъдат по – ниски и достъпни сметките на хората. През изминалия отоплителен сезон „Топлофикация Перник“ бе с една от най – ниските цени на топлоенергията, сред въглищните централи в страната. През новия отоплителен сезон дружеството отново смята да предложи атрактивни отстъпки на потребителите на топлоенергия. Въпреки това за хората цената може да се окаже висока, заради огромната инфлация и поскъпването на живота. Ако най -евтиният начин за градско отопление се окаже недостъпен за хората, това ще ги върне обратно към печките на дърва и въглища или ще ги обрече на студ през зимните месеци“, заяви изпълнителният директор на „Топлофикация Перник“ инж. Чавдар Стойнев. На въпроса- готова ли е равносметката от изминалия отоплителен сезон и колко е сумата на отстъпките, които са получили абонатите, инж. Стойнев отговори:“

„Все още не. Поради програмата, която включва разсрочено плащане на 11 равни вноски и изравнителна, тази равносметка ще направим през есента, преди да е започнал новият отоплителен сезон. Предварителните ни прогнози, както казах, сочат, че общата сума на отстъпките, която абонатите получават при плащане в срок, ще бъде близо 5 пъти по-голяма, от тази, която са получили 2020/2021 година. Направихме огромни усилия, за да постигнем тази промоционална програма, но в комбинация с увеличените разходи за природен газ, който за нас е спомагателно гориво и  въглеродните емисии, бяхме на ръба през целия сезон. Форсмажорните ремонти, които се наложиха, също увеличиха тежестта. Това вероятно беше най тежкия от години отоплителен сезон, но си направихме необходимата равносметка и ще направим всичко възможно той да остане в миналото“.

Имайки предвид скока в цените на природния газ и на въглеродните емисии, попитах инж. Стойнев дали се е увеличил недовзетият приход на „Топлофикация Перник“ и как той се отразява на задълженията на дружеството към доставчици. Той поясни: „Последната цифра, която коментирах, беше към април. Тогава тя беше  близо 14 милиона, с прогноза до края на сезона тя да достигне евентуално до 20 милиона лева.  Въпреки че природният газ за нас не е основно гориво, ние сме доста голям консуматор. Към настоящия момент имаме текущи задължения към държавата, но нямаме задължения за природен газ и работни заплати. Хората трябва да знаят, че това е част от оборота на дружеството и в никакъв случай не можем да говорим като за част от печалбата. С две думи недовзетият приход ни източва, защото разходите надвишават с много приходите. Тези суми за нас са огромни и ще излъжа, ако кажа, че не съм силно притеснен за разходите, които ни предстои да направим, за да гарантираме качествено отопление и да направим следваща крачка към по- чисто производство. Ще направим и невъзможното обаче, сезонът с авариите да остане зад гърба ни.