С богата празнична програма ще бъде отбелязан 24 май – Ден на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в Перник

С богата празнична програма ще бъде отбелязан 24 май – Ден на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в Перник

Празникът ще започне в 11:00 ч. с  празнично дефиле на  над 3000 пернишки ученици и учители, което ще бъде предвождано от ученическия оркестър на VI СУ.

Пред Двореца на културата в 12:00 ч. ще започне същинската част на празника с церемония по издигане на националния флаг на Република България, Връчване на отличията „За принос“ в областта на образованието, културата и журналистиката и концертна програма с участието на творчески формации на ЦПЛР Обединен детски комплекс.

Инициативата на Международния младежки център Перник – „Жива библиотека“ ще започне в 13:00 ч. при сцената в централния градски парк. Разликата с останалите библиотеки е, че тук книгите са хора, а четенето е разговор.

Биографичната книга на Георги Тошев – „Тя, Цветана Манева“ ще бъде представена в 15:30 ч. на централния градски площад. В изданието журналистът е описал всички лица на звездата на българското кино и театър.

В 19:00 ч. Отново пред Двореца на културата ще започне празничния концерт на ансамбъл „Тракия“. Танцьорите на един от най-големите български ансамбли ще поздравят перничани с танци и песни от различните етнографски области на България.

От основаването си през 1974 г. ФА „Тракия“ е новатор в музикалните и танцови форми, като нито за миг не прекъсва връзката на съвременното изкуство с дълбоките корени на българския фолклор, обреди и легенди. Спектаклите на Ансамбъла излизат от рамките на традиционните концерти и по един блестящ начин разкриват огромното фолклорно богатство на България от всички етнографски области.