Деца от Брезник проведоха незабравим открит урок в Горския разсадник „Старият яз“

Деца от Брезник проведоха незабравим открит урок в Горския разсадник „Старият яз“

Учениците от 3 „а“ и 3 „б“ клас на СУ „Васил Левски“ в Брезник проведоха час на открито сред природата. Той се състоя в Горски разсадник „Старият яз“, който се намира край града и се стопанисва от „ДГС Брезник“. Събитието се реализира по идея на Нели Асенова, която е ръководител на клуба „Пътешественици из етнографията на Граово“, със съдействието на „Държавно горско стопанство Брезник“.

Урокът започна със стихове за гората в изпълнение на Милен Миланов. След това децата поднесоха цветя на паметника на заслужилия лесовъд, инж. Стамен Димитров, който е роден в брезнишкото село Режанци и е почина през 2006 г. Негова е заслугата за развитието на горското стопанство в България. 

Децата, заедно с техните учители, имаха възможността да се запознаят отблизо с различните видове растения и дървесни видове, отглеждани в Разсадника. Те посетиха още Дендрариума и оранжерията за отглеждане на фиданки за залесяване и облагородяване. Техен домакин в обиколката бе Борислав Борисов – служител на „ДГС Брезник“. 

В края на заниманието учениците получиха тематични подаръци – коренчета от растението „Калина“, което да засадят в дворовете на своите домове.