На вниманието на шофьорите! КАТ с масирана акция за колани, ще  има глоби 

На вниманието на шофьорите! КАТ с масирана акция за колани, ще  има глоби 

Масирани проверки на KAT за поставени колани на задните седалки. Акцията вече е в ход и е с краен срок – поне до края на годината, съобщи NOVA.

Засилването на контрола към пътниците е сред основните приоритети на държавната агенция за пътна безопасност. Причината е големия брой жертви при катастрофи.

  Поставянето на колан на задната седалка по закон е задължително. Ако пътник не сложи колана си, законът предвижда глоба в размер на 50 лева. Ако водачът позволи на някой от пътниците да се вози не обезопасен, е предвидена и за него същата санкция.

“Tук има една малка съществена разлика, че на водача се съставя акт по Закона за движение по пътищата и се отнемат контролни точки”, твърди Асен Асенов, младши автоконтрольор, ОДМВР – София.

Така санкции ще има и за шофьора, и за пътника. Контролът за това дали пътниците са с колани, основно на задната седалка, е сред приоритетите на Държавната агенция за безопасност на движението.

„Много често в инцидентите намираме хората извън автомобилите, премазани от тях, при преобръщане. Това е нещо, което просто трябва да се научим – коланът е средството, което е спасило най-много човешки животи”, посочи Димитър Илиев, зам.-председател на Държавна агенция за безопасност на движението по пътищата.