Богдана Карадочева се отказа от пенсията си

Богдана Карадочева се отказа от пенсията си

Кралицата на шансона Богдана Карадочева се е отказала да се бори да получи пенсия от държавата. 72-годишната певица дълги години се опитва да докаже стажа си, но все така безуспешно. Въпреки увещанията на министрите на културата от няколко кабинета, че ще съдействат по казуса с изгубената документация на редица естрадни певци, проблемът все още не е намерил своето решение. Карадочева признава, че вече няма сили да се бори и паричните премии, които бяха отпуснати на част от колегите ѝ и на самата нея през 2021 г., са били временно решение и замазване на очите.

„Дадоха ни някакви награди от 300 и 500 лева за принос към културата, но поне беше нещо. Но ние сме пълнили летни театри, огромни концертни зали. Всички хора от нашата гилдия са работили цял живот и изведнъж без пенсии. Е, как така? Ма те са ви изгорели, после се наводнили… никой не разбра какво става. А ние от всяко турне в чужбина или тук всичко сме си внасяли. Можеше ли някой изобщо да си помисли да не плати?“, казва емблемата на родната естрада.

Тъй като наградните премии, давани от Министерството на културата, са за срок от 3 години и след това ще спрат да бъдат изплащани на лауреатите, Богдана отново ще остане без пукната стотинка пенсия. Тя не получава дори социална такава, за разлика от колежката ѝ Силвия Кацарова например, макар Карадочева да е започнала да трупа трудов стаж от невръстните 14 години. Заедно със съпруга ѝ – композитора Стефан Димитров, работят неуморно и до днес – той пише музика, а тя – текстове на песни. Не се оставят на произвола на съдбата, но и не мислят в тази посока. „Няма да умрем от глад. Бог ще се погрижи за нас“, сигурна е Карадочева. „Никой не се моли. Ние просто търсим правата си. Трудили сме се години наред… Целия си живот сме посветили на тази професия, която е доста тежка и сложна. И като всички други гилдии търсим правата си на граждани на държавата. Много от колегите вече са болни, в затруднено положение, без доходи. Несправедливо е към цялата общност. Някои казват – те вземаха много пари. Получавахме не като някои сега, както пише по вестниците, по 20-30 000 лв. хонорар, а по 8, 12, 30 лв. И си купувахме сами апаратурата, шиехме си дрехите – това ни беше животът“, обяснява певицата.

На същия хал като Богдана е и нейният близък приятел Васил Найденов. Той също не разчита на пенсия от държавата, а продължава да работи и да изнася концерти почти ежеседмично. И на двамата им било болно, че въпреки бляскавите им кариери и принос към културата у нас досега не били номинирани за пожизнени пенсии в размер на 700 лева, каквито вземат колежките им Лили Иванова, Йорданка Христова и други.