Нов успех на младите информатици от пернишката ПИГ

Нов успех на младите информатици от пернишката ПИГ

За поредна година младите информатици от Професионална гимназия по икономика – гр. Перник показаха завидни знания и умения на финалния кръг на юбилейната 20-та Националната олимпиада по Информационни технологии, която се проведе онлайн на 14 май 2022 г. Представителите на ПГИ – Перник постигнаха заслужен успех и спечелиха ПЪРВО място в категория ”Мултимедийни приложения”, СРЕБЪРЕН МЕДАЛ и четвърто място в главното индивидуално класиране, ТРЕТО и седмо място в категория ”Големи обеми от данни (Big Data)”, девето в категория ”Съвременни системи за визуална информация” и две отлични оценки (6,00) в крайното индивидуално класиране. Най-престижното състезание по информационни технологии в страната бе излъчвано на живо в публични канали в Интернет.

Драгомир Попов завоюва сребърния медал в главното индивидуално класиране (8-10 клас), а Калин Симеонов се класира на престижното четвърто място! Този уникален успех бе постигнат в конкуренцията на най-добрите 46 млади специалисти и програмисти в България за тази възрастова група.

За Драгомир това е трето поредно участие в националния кръг на олимпиадата по информационни технологии. През 2020 г. той отново се окичи със сребърния медал в индивидуалното класиране, а заедно със Симеон Теремков спечели първо място в своята категория с проекта „Олимпиометър“. През миналата година отново със Симеон Теремков се класираха в призовата тройка в категория „Софтуерни приложения“, като заеха третото място.