Турски майстор глези кралица Елизабет с уникален лековит сапун от шам фъстък

Турски майстор глези кралица Елизабет с уникален лековит сапун от шам фъстък

Случайна среща с принц Чарлз преди години даде подем на бизнеса на Мехмет Деде. Той е четвърто поколение от рода, произвеждащ сапун в югоизточната турска провинция Мардин. Сега Деде е основният доставчик на известния сапун „Бътъм“ за Бъкингамския дворец и Clarence House. Сапунът е станал любим и на кралица Елизабет.

Наследникът на британския трон посети Мардин през 2004 г. Това е уникално историческо място с еклектична смесица от различни религии и общности, в Месопотамия. Очевидно Чарлз е харесал ръчно изработения сапун, изложен в малкия магазин на Деде в квартал Артуклу. През последните 15 години Деде доставя определени количества „бътъм“ сапун на посолството на Обединеното кралство в столицата Анкара, за да бъде изпратено в Лондон за принца.

„Бътъм“ получава името си от вариация на арабската дума за див вид шам фъстък, произхождащ от Югоизточна Турция. Направен от маслото от незрели плодове, сапунът е много популярен в Турция, въпреки че производството му е ограничено предимно в Мардин и други югоизточни провинции, включително Сиирт. Заедно с екстрактите от див шам фъстък, той съдържа зехтин и се популяризира като сапун, добър за грижа за кожата, както и за предотвратяване на косопад. Не съдържа никакви други добавки.

Деде каза за агенция Ихляс (IHA), че заедно с „Бътъм“ са доставили сапун със зехтин и сапун от хвойнов катран за принца на Уелс.

„Аз съм отдаден на тази професия и подготвих сина си, за да го поеме. Моите дядовци са правили това повече от един век. Производството на сапун беше до голяма степен забравена традиция тогава, като малко хора ги произвеждаха само за собствените си нужди. Сега вече се превърна в голям сектор“, каза той. Той каза, че органичните сапуни, които произвеждат, също не увреждат околната среда и могат да се използват и за грижа за кожата на бебета поради здравословното си съдържание.

Заедно с принц Чарлз, Деде снабдява със сапун, държавници, артисти и учени от Турция и чужбина. „Това е добър сапун за коса и кожа. Миризмата му е доста силна и по-малко парфюмирана, но е добър и за екзема и псориазис“, добави той.