Петър Кънев: Пада акцизът върху някои от горивата, скача върху цигарите

Петър Кънев: Пада акцизът върху някои от горивата, скача върху цигарите

Предстои да бъде прието вдигане на прага за регистрация по ДДС, но от 1 януари 2023 година. Акцизът върху някои от горивата ще се премахне – за пропан бутан, метан за колите. Ще се намали ДДС от 20% на 9% на някои от горивата. На коалиционен съвет ще се разгледа идеята за пенсиите – от 1 юли да се продължи изплащането на 60-те лева към пенсиите или да се повишат с 10% от 1 юли. Разработва се обаче и по-оптимален вариант – от 1 юли да се вдигнат всички пенсии с 20%. Акцизът върху цигарите ще се вдигне“.

Това поясни пред БНР Петър Кънев, депутат от „БСП за България“. И уточни, че в коалицията не се е възприело предложението за въвеждане на необлагаем минимум и за намаляване на ДДС върху храни от „голямата кошница“.

„Коалицията е сложна, трудна, търси се вариант от допълнителните приходи, които идват от горивата, инфлацията също води до сериозни приходи. Събират се пари във фиска и се търси балансирано решение, за да издържим“, каза той.

В предаването „Неделя 150“ Кънев изрази мнение, че дългосрочно решение на проблема с природния газ в близките година-две няма.

„Трябва да продължат преговорите с „Газпром“. Трябва обаче да изчакаме. Войната ще свърши в един момент, а „Газпром“ ще остане най-големият производител на газ за Европа. С природния газ някак си ще се оправим. По-големият проблем за държавата ни е петролът. Трябва да поискаме и дерогация“,  посочи той.

Според него македонската тема има потенциал да събори правителството, „ако то не се вслуша в настроенията на народа“.

„С червени линии трудно се управлява държава. Управлението ще се крепи на всяка цена. Компромисът не е мръсна дума“, коментира Кънев./Dnes.bg