За тринадесети път – „Дай,бабо,огънче“

За тринадесети път – „Дай,бабо,огънче“

За тринадесети път в село Мещица се проведе Националният детски фолклорен конкурс „Дай,бабо,огънче!“. През целия съботен ден от сцената звучаха песни, приказки, броилки и гатанки. Децата танцуваха и представиха обичани народни игри. Конкурсът, който е истински празник на българския дух и показа, че децата на България с радост пренасят огънчето на традицията. В него тази година се представиха 610 деца и младежи.

Събитието бе открито от зам.-кмета на Община Перник Стефан Кръстев. Той поздрави участниците за това, че с трепет и любов пеят, танцуват и показват автентичните български обичаи и носии, предавани от поколение на поколение. „С този фестивал Вие организаторите и участниците поддържате традициите и творчеството, завещани ни от дедите ни”, каза още Кръстев. Зам.-кметът добави, че са  малко народите по света като българския, които могат да се похвалят с толкова богата и безценна фолклорна съкровищница, събирана и завещана, за да бъде пазена. „Пазете богатството на фолклора и нека енергията и несломимия български дух бъдат винаги с вас”, призова Стефан Кръстев

Стотиците участници бяха оценявани от жури с председател Цветана Манова – етнограф и членове – Йовчо Георгиев – хореограф Верка Момчилова – вокален педагог.