В Трън се проведе шестото издание на празника, посветен на Гюрга Пинджурова

В Трън се проведе шестото издание на празника, посветен на Гюрга Пинджурова

На 14 май, за шеста поредна година, Община Трън организира празника, посветен на Гюрга Пинджурова. Тази година в него взеха участие над 230 самодейци от областите Перник, Благоевград, София и Разград. И тази година в програмата специално участие взеха известни изпълнители. Сред тях бяха Боряна Карпузова, наследничките на Гуна Иванова. Сестрите Ива и Велислава Костадинови, съвместно с хореографа и ръководител Красимир Димитров с „Майсторите на танца“ подариха на трънчани емоционален спектакъл.

Поздравление към трънчани и гостите на града отправи кметът на Община Трън Цветислава Цветкова. „Макар и малък, градът ни има достатъчно поводи за гордост- Ждрелото на река Ерма, бусинската керамика, скалната църква „Света Петка“. Несъмнено най-голямото богатство винаги са били хората. Тук са родени хора, които са оставили трайни следи не само в историята на Трънско, но и на цяла България. Такъв човек е забележителната певица, в чест на която сме се събрали днес- Гюрга Пинджурова. Със своите песни тя се превръща в изразител на душевността, радостите и тревогите на трънчани. Не е случайно, че когато Общинския съвет в Трън реши да удостоява известни и заслужили наши съграждани със званието „Почетен гражданин“, първият удостоен бе именно изпълнителката на „Омиле ми Ягодо“ и „Гугутка гука в усое“. Гюрга Пинджурова навсякъде пее песните от родния си фолклор. Заради тази нейна любов към родния й град и  неговия фолклор сме тук днес, за да изразим уважението и обичта си към нашата Гуга по начин, който най-много би й допаднал- с песни и хора. Благодаря ви от свое име и от името на Община Трън, че дойдохте да споделите с нас празника, посветен на мама Гуга“, заяви Цветкова.

След поздравлението, кметът на Трън и представители на общинското ръководство и читалището в града поднесоха цветя на паметника на Гюрга Пинджурова, в центъра на Трън.

Празничната програма започна с емоционалните изпълнения на Боряна Карпузова. Песните й повдигнаха градуса на настроението на присъстващите и ги накара да се хванат на хорото.

След това на откритата сцена на читалището се изявиха най-малките танцьори от читалище „Гюрга Пинджурова 1895“, които бяха изпратени с бурни аплодисменти. В над 3-часовата празнична програма се изявиха много певчески и танцови състави от страната. 

Изненадата на празника бе малката украинка-Вика. Повече от три седмици тя играе в състава „Трънски ритми“ към читалището в Трън. Тя е играла в танцов състав в Одеса и има завидно чувство за ритъм, което й е позволило за кратко време да  научи традиционните за трънско хора. Вика е сред първите бежанци от Украйна в нашия регион, които намериха подслон в хотел „Ерма“ в Трън. Преподавателите от средното училище в Трън са й осигурили възможност за онлайн обучение, което провежда с нея преподавателка от Украйна. На въпроса- харесва ли й в Трън, тя отговори: “Тук съм с цялото ни семейство и ми харесва, хората са много мили. Но ми се иска войната скоро да свърши и да се върна у дома“.