Фолклорна група “Славена“ получи поредното отличие на ФФ „Веселие Елена“ 2022

Фолклорна група “Славена“ получи поредното отличие на ФФ „Веселие Елена“ 2022

Фолклорна група „Славена“, при читалище „Лазо Стоянов-1927“ в с. Косача, в община Ковачевци, за пореден път събра овациите на публиката на петото издание на Националния Фолклорен фестивал „Веселие Елена“ 2022.

Около 180 участници от страната изявиха талантите си на сцената на фестивала, който предоставя възможност за изява на певческото и танцово фолклорно изкуство.

Участие в него взеха както певчески групи и индивидуални изпълнители, така и танцови състави. Област Перник бе представена от фолклорните групи на село Косача и село Ковачевци.

Фолклорна група „Славена“, с ръководител Румен Василев, се представи, съгласно регламента на фестивала, с две песни-„Мама Георги дума“ и „Мома има“, които бяха  посрещнати с бурни аплодисменти. Журито единодушно класира Фолклорна група „Славена“ на трето място и бе наградена с грамота за отлично представяне.

Доайен на тазгодишното издание на фестивала бе 88-годишната Вера Петрова от група „Славена“ от село Косача. Оказа се, че тази година тя е най-възрастния участник на този фестивал и получи награда.

Фолклорна група „Славена“ при читалище „Лазо Стоянов-1927“  успява успешно да предава любовта към българския фолклор и на по-младите. В групата се изявяват 10 певици, а репертоарът им непрекъснато се обновява.