Нежелани четирикраки „гости“ налазиха Перник

Нежелани четирикраки „гости“ налазиха Перник

Кучета – пришълци от други общини, създават напоследък проблеми в пернишката. Напоследък това става практика, а броят на заловените  четирикраки расте. Докарват ги с бусове и колби и ги пускат при нас, поясни секретарят на общината Мартин Жлябинков. Ние работим успешно по отношение на проблема с безстопанствените животни и можем да се похвалим с много добри резултати, но това не означава, че трябва да поемем грижата и за чуждите животни, каза той. Трябва да се намери решение при възникналата ситуация и това е причината за  организираната от нас работна среща, поясни Жлябинков. В нея , освен домакините, участваха представители на общините София, Радомир,  Брезник, Земен и Трън, на БАБХ и Областната дирекция на МВР, общинският приют в Перник.

Мартин Жлябинков сподели с гостите пътят, който е извървяла нашата община и постигнатите резултати. Като резултат от свършената работа сигналите за проблемни и безстопанствени кучета в общината са намалели драстично. „Ако през 2020 година сме имали по около 50 сигнала на месец, сега сигналите от граждани са по-малко от 10. Както всички знаят, въведохме безплатно кастриране и на домашните кучета, собственик, който кастрира любимеца си, се освобождава от данък за него. Цялата ни работа е насочена към намаляване на популацията на бездомните кучета“ – сподели секретарят на общината Мартин Жлябинков. Общо близо  1200 кучета са кастрирани от началото на кампанията, като близо 300 от тях са домашни. 458 са вече осиновените кучета, 328 от тях са осиновени в чужбина.

Жлябинков изрази надежда, че пернишкият опит ще помогне на останалите общини да решат своите проблеми с бездомните кучета, изрази готовност и за сътрудничество.

Твърдението за нежеланите четирикраки „гости“ стана причина представители на други общини да влязат в спор с домакините, опитвайки се да отхвърлят обвиненията. Дебатът се укроти, след като Жлябников даде конкретни примери от последните дни. В Рударци е било хванато изключително агресивно куче, дошло от софийското село Лозен, на разклона за Радуй пък два дни е стоял вързан дърво доберман, осиновен в София. И това са само два от многото случаи и трябва да им бъде намерено решение. Ние работим много сериозно в тази посока, сподели секретарят на община Перник.

Присъстващите представители на другите общини се оплакаха, че проблемът кучета „пришълци“ го има и на тяхна територия. И че вина няма как да бъде доказана. Споделиха и проблеми с ветеринарните грижи. В Брезнишко например има само един ветеринарен лекар, който обаче отказал да се включи в кампанията по  програмата за кастрация, която общината изпълнява. Представителите на общината ударили на камък и с редица приюти, с които са се свързвали, за да се върви към решаването на проблема. Присъстващият представител на БАБХ разясни законовите рамки и апелира общинските власти да проявят инициативност.

В хода на дискусията се роди идея за създаване на приюти, ако не във всяка община, то поне на един в рамките на две малки общини. Дали това ще бъде възможно и реализирано, предстои да разберем

В момената на територията на община Перник има 3 приюта, два от които са частни, с общ капацитет около 600 животни