Възпитаничка на Езиковата седна на кметския стол

Възпитаничка на Езиковата седна на кметския стол

Община Перник отвори врати за високо мотивирани млади хора, които се включиха в инициативата „Мениджър за един ден“, организирана от JA Bulgaria. Девет ученика от четири пернишки училища се запознаха с основните дейности в управлението на града.

Десетокласничката Ния Боянова от ГПЧЕ „Симеон Радев“ седна на горещия кметски стол.  При срещата си с кмета Станислав Владимиров тя го попита кои са трите най-големи ценности за него. Той отговори, че това са почтеността, емпатията и любовта към близките, като посочи, че в работата на политиците почтеността трябва да е на първо място.

„Един управленец трябва да проявява кураж и характер, трябва да бъде маратонец, тъй като в днешно време много хора се изкушават да бъдат спринтьори. Всеки ден в администрацията е ново предизвикателство, задачите трябва да се изпълняват докрай, да се поемат рискове, но когато имаш енергията и подкрепата на хората, всичко е възможно“, сподели кметът Владимиров пред учениците, като им пожела, когато завършат да намерят реализация в родния си град, а защо не и в администрацията на общината.

В работата на общината се включиха още Анджелина Димитрова, Джулия Владимирова, Мариян Стефанов, Кристиян Любенов, Благослава Петрова, Ивана Станкова, Денислав Странджев и Христиан Райнов, които са възпитаници на четири пернишки гимназии – ГПЧЕ „Симеон Радев“, Професионална гимназия по икономика, ПМГ „Христо Смирненски“ и ПГТС „арх. Йордан Миланов“.

Младите хора заеха постовете на зам.-кметовете Мирослав Стоицев и Стефан Кръстев, както и на секретаря на Общината Мартин Жлябинков. Останалите мениджъри за един ден се запознаха с работата на PR екипа на общината, дирекция „Хуманитарни дейности“, главния счетоводител, главния архитект и главния инженер.  Със специална презентация бъдещите управленци бяха запознати с функциите и структурата на местната власт, както и с предстоящите задачи и отговорности за деня.  Учениците бяха щастливи, че имат възможността да се запознаят с най-отговорните длъжности в града. За тях беше истинско предизвикателство да се включат в работния процес на отделните ресори и да представят своите идеи. Участваха в работни срещи, включително и със зам.-министъра на  труда и социалната политика Иван Кръстев в сградата на МТСП. Младите управници се интересуваха от развитието на града, младежките дейности, образованието, културата, спорта, инфраструктурата. Те обаче видяха, колко трудно и отговорно е да поемеш кормилото на местната власт.

Инициативата се провежда за поредна година и е в рамките на националната кампания „Мениджър за един ден“