Нов успех на възпитаници на пернишката ПГИ

Нов успех на възпитаници на пернишката ПГИ

За поредна година учениците от ПГИ – гр. Перник демонстрираха своите знания и умения в сферата на информационните технологии, като осем от възпитаниците на училището се класираха за националния кръг на олимпиадата по информационни технологии. Четири проекта в три категории ще представят училището, като ще се борят за лауреатските и призовите места на най-престижния ученически форум по информационни технологии в България. Този успех вече се превърна в традиция за ПГИ – гр. Перник, защото през последните години десетки наши ученици имаха възможност да се състезават на последния етап на олимпиадата под ръководството на техния научен ръководител – Людмил Велинов. Всяка година доказват, че заслужават това признание, защото се позиционират сред най-добрите млади програмисти в страната.
Забележителен факт е достигането до финалната фаза на НОИТ за ПЕТА поредна година на дванадесетокласника Мартин Мирков (спец. „Икономическа информатика“).
Националният кръг ще се състои на 14 май 2022 г. и ще се излъчва пряко в Интернет канали.
Класираните проекти и ученици за националния кръг на олимпиадата по информационни технологии са:
Категория Мултимедийни приложения
Крепостно пътешествие – Драгомир Попов и Калин Симеонов – X клас
Категория Съвременни системи за визуална информация
Самоукият китарист – Мирослав Мирчев и Юлиян Александров – XI и XII клас
Категория Големи обеми от данни (Big Data)
FishZonePernik – Веселин Романов и Олег Огнянов – XII клас
InfaCare – Денис Стефанов и Мартин Мирков – XI и XII клас

Общият брой на класираните ученици от ПГИ – гр. Перник за Националния кръг на олимпиадата по ИТ и Националното състезание „Джон Атанасов“ от 2012 г. до настоящия момент е 69 ученици. Тези класирания до финалния етап на олимпиадата по ИТ и Националното състезание „Джон Атанасов“ са донесли на Професионална гимназия по икономика – гр. Перник: Трима Лауреати, 6 първи места, 1 златен медал, 2 втори места, 2 сребърни медала, 2 трети места, 6 четвърти места, 2 пети места, 27 отлични оценки от НОИТ и т.н.