Какво ще бъде времето през май?

Какво ще бъде времето през май?

Най-ниските температури през май ще паднат между 2 и 7 градуса, а най-високите ще достигнат до 32 градуса. Очаква се средните стойности на термометъра да се задържат около месечната норма. За повечето райони на страната тя е межди 16 и 19 градуса, по морето – около 15-16 градуса, в планините – до 12-13 градуса.

Месечната сума на валежите през май ще е около и под нормата, която в повечето райони е между 50 и 70 л/кв.м. По долината на река Струма и по Черноморието нормата е от 30 до 50 л/кв.м, а в планинските масиви – между 70 и 140 л/кв.м

Първо десетдневие

Месецът започна с по-ниски от обичайните температури. Очаква се до 10 май преваляванията над отделните райони на страната да са предимно слаби. След 5-и ще са придружени и от гръмотевична активност. Дъждовете ще бъдат по-скоро с летен характер – следобедни, локални, краткотрайни и с гръмотевична активност.

Второ десетдневие

През този период ще усетим значително затопляне. До 15 май температурите ще станат близки до обичайните, а след това ще достигат и стойности около 30 градуса. През повечето дни времето ще е предимно слънчево, с развитие на купеста облачност в часовете след обяд. Вероятността за валежи обаче ще е ниска, а когато ги има, ще са по-скоро локални. Възможност за по-интензивни превалявания се прогнозира в края на десетдневието.

Трето десетдневие

Все по-неустойчиво ще става времето през последните 10 дни на май. Ежедневието ни ще изглежда горе-долу така: слънчева сутрин, купесто-дъждовна облачност с риск от градушки и гръмотевична активност следобед, ясна вечер. Температурите ще се задържат в летния диапазон до средата на периода, след което постепенно ще се понижават, докато достигнат обичайните майски стойности.

Астрономически събития

На 16 май ще станем свидетели на пълно лунно затъмнение в ранните сутрешни часове.

Метеорният поток Ета Аквариди ще бъде активен до 28 май, а пикът му ще настъпи на 5 май, когато ще могат да се видят между 50 и 70 „падащи звезди“ на час.

На първия ден от месеца слънцето изгря в 06:20 часа и залезе в 20:28 часа. През последния ден на месеца изгревът ще бъде в 5:52 часа, а залезът ще е в 20:57 часа (продължителност на деня: 15 часа и 5 минути).