Перник бе домакин на Националния танцов фестивал “Утринна звезда”

Перник бе домакин на Националния танцов фестивал “Утринна звезда”

Стотици танцьори от цялата страна се включиха в Националния танцов фестивал “Утринна звезда”, организиран по повод Международния ден на танца – 29 април в Перник. Организаторите от Арт академия “Утринна звезда”, НЧ “Аврора-2013”, Секция Перник към Международния танцов съвет ЮНЕСКО, със съдействието Община Перник, създадоха истински празник за жителите на града и участниците във фестивала.

През целия фестивален ден талантливите младежи се състезаваха на две сцени в Двореца на културата, в категории класически балет, характерни танци, мажоретни танци, танцово шоу, оpen, акро денс, модерн джаз и контемпорари, хип-хоп,  български народни танци. Събитието завърши с Гала концерт и церемония по награждаване.

“Купата на кмета” бе спечелена от Балет „Меги денс“ и „W squad by Megi Dance“, към НЧ „Роден край“ гр. София, с ръководители Меглена Неделчева, Виктория Кирилова, Мая Китова. Отличието бе връчено от зам.-кмета на Община Перник Стефан Кръстев, който поздрави организаторите и участниците във фестивала и пожела през следващата година той да бъде още по-голям, пъстър и интересен. 

„Надявам се форматът да се превърне в ежегоден празник за нашия град и заедно да развиваме и популяризираме танцовата култура в Перник“, каза още Стефан Кръстев. В първото издание на „Утринна звезда“ в града ни се включи и Международният  младежки център – Перник. Младежките работници и медиатори организираха активности, които дадоха допълнителна пъстрота на събитието – Арт пленер “Перник танцува” /съвместно с НЧ “Аврора-2013”/, игри за концентрация и издръжливост, Графити уъркшоп.

Фестивалът се организира от 2008г., като от 2010г. е международен по статут и е един от водещите танцови форуми България. С всяко следващо издание привлича хиляди участници и печели все по-голяма популярност в страната и чужбина! Издания на формата са провеждани в Албена, Златни пясъци, София, Черноморец, Созопол, Слънчев бряг и Банско. Тази танцовият форум за пръв път се проведе и в Перник.