ОДМВР – Перник предприема мерки за сигурност по време на празничните дни

ОДМВР – Перник предприема мерки за сигурност по време на празничните дни

 Проведени са срещи с духовните настоятелства на православните храмове в областта и е предвидено засилено полицейско присъствие в районите около църквите и манастирите, както и към подстъпите към тях. Хората, пристигащи с автомобили да не оставят ценни вещи и предмети в тях, което би активизирало криминалния контингент, занимаващ се с кражби. При струпване на много хора около храмовете, по пазарите и тържищата, хипермаркетите и на местата с масово събиране на хора е възможно да се активизират джебчиите. Дамите да пазят своите чанти, да не носят големи суми пари в тях и да слагат на сигурно място документите си за самоличност. Във връхните дрехи да не се носят пари и документи, които са леснодостъпни за кражби.

 Хората които ще пътуват и няма да бъдат в домовете си да не оставят големи суми пари, ценни вещи и предмети. Това да става на определените за целта места. Да се активизира така нареченото съседско наблюдение и при забелязване на съмнителен и нетрадиционен шум, съмнителни лица и автомобили, да се сигнализира на тел. 112.

Извършват се и ще продължат до края на празничните дни проверки за разпространение и продажба на акцизни стоки без бандерол. Съвместно със служители на Българската агенция по безопасност на храните ще се следи за качеството и произхода на храните от животински произход.

Предвид очакваното натоварване на пътната обстановка ще има засилено полицейско присъствие по всички главни и второстепенни пътища в региона. В дните на напускане на населените места и при завръщане ще бъде осигурено видимо присъствие на униформени служители с готовност за регулиране, подпомагане и контрол на движението. В района на с. Драгичево ще бъде осигурено реверсивно движение в зависимост от посоката на натоварване. Това означава, че когато трафикът е натоварен за влизане в столицата, тогава две от трите ленти ще са отворени в тази посока и обратно. През целия период ще се провеждат специализирани полицейски операции „Алкохол, наркотици, неправоспособност и скорост“. Ще бъдат обхванати включително и малките населени места с максимално и ефективно използване на наличните автоматизирани технически средства за контрол, в това число и в тъмната част на денонощието.

 След зимното обработване на пътищата с различни препарати срещу лед и сняг на пътните платна са се появили повреди и неравности, които трябва да се имат предвид при пътуване.