Перничани си спомнят за народната певица и почетен гражданин Павлина Горчева

Перничани си спомнят за народната певица и почетен гражданин Павлина Горчева

На 22-ри април народната певица Павлина Горчева щеше да навърши 84 години, припомня Елена Димитрова- художествен ръководител на Женска фолклорна певческа група „Седмошарица“ при НЧ „Нови хоризонти 2009“. Основна част от репертоара на групата са песните на Павлина Горчева. Певицата бе известна с това, че предаваше с много любов своя опит на младите изпълнители. Сред нейните последни ученици е Маргарита Зарева, с която Горчева направи дуетно изпълнение на песента „Кракра от Перник” по текст на П.Славейков и аранжимент на Иван Йосифов.

Павлина Горчева е родена на 22 април 1938г. и ще остане в паметта на перничани като ревностен пропагандатор и оригинален изпълнител на граовските народни песни.

Съдбата я бе белязала с красив алтов глас, творческо вдъхновение и с мисията да продължава традицията на граовското пеене. Станала известна с песните от Граово,тя вплита свои мелодични варианти към оригиналните образци в репертоара си. Умелото съавторство на Павлина Горчева е принос в обогатяването на граовската традиция. Песните ѝ са особено предпочитани от младите в жанра.

Перник е родният град на Павлина Горчева. Народната музика, излъчвана по Националното радио, предизвиква нейния интерес към фолклорното пеене. Едва 16-годишна, след успешно представяне на конкурс, тя постъпва в Ансамбъла за народни песни на БНР, чийто хор по-късно става известен под името „Мистерията на българските гласове“. В този състав младата певица разгръща музикалната си дарба. В много от хоровите си партитури композиторите Красимир Кюркчиев, Стефан Мутафчиев поверяват сола на тембристия ѝ глас. Павлина Горчева записва за фонда на БНР стилен репертоар. А бавните, т.н. „сватовски песни“, с характерното „тресене“, са признати за образец на граовското изпълнителско майсторство.

В творческия й актив има много солови и хорови записи, издадени грамофонни плочи, аудиоалбуми и задгранични турнета. От края на 90-те години пее в световноизвестния хор „Космическите гласове на България”. Заедно с популярните певци от Владая братя Митеви, създават трио „Граовци” и популяризират още повече граовските песни. Многобройни са записите и концертите, в които е участвала в България и в много страни по света.

Заслужено през 2019г. стана Почетен гражданин на Перник.

Умира на 15 април 2020 година в София.