Облачността се увеличава: Идва нова порция дъжд и сняг

Облачността се увеличава: Идва нова порция дъжд и сняг

След временно разкъсване и намаление през нощта, днес облачността от запад отново ще се увеличи и ще бъде значителна. Отначало в западните райони, а до края на деня – и в останалата част от страната, ще превали дъжд, в районите с надморска височина над 800-900 метра – дъжд и сняг, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

На отделни места в Южна България валежите ще са със значителни количества. Ще духа слаб до умерен южен вятър, който през деня в Дунавската равнина ще се ориентира от северозапад. Дневните температури ще се задържат по-ниски от нормалните за месеца; минималните ще са  между 0° и 5°, в отделни котловинни полета в Западна България – и малко под 0°; максималните – между 8° и 13°. В София минималната ще е 0°, максималната – около 8°. Атмосферното налягане е и ще се задържи по-ниско от средното за април.

Над Черноморието

Над Черноморието облачността ще е предимно значителна и след обяд на места ще има валежи от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Максимални температури: 9°-12°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще е около 2 бала.

Над планините

Над планините ще преобладава облачно време, на много места – с валежи от сняг, в ниските части – дъжд и сняг. Ще духа умерен вятър от запад-югозапад, който след обяд ще се ориентира от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 4°, на 2000 метра – около 0°.

В четвъртък

През нощта срещу четвъртък от запад на изток облачността ще намалее до изясняване. В Югозападна България ще е почти тихо и минималните температури сутринта ще са около и малко под нулата, и във високите полета има условия за слана; в останалата част от страната ще духа до умерен северозападен вятър. В четвъртък преди обяд вятърът временно ще отслабне, по-късно ще се смени с югозападен и отново ще е до умерен. Дневните температури ще се повишат и на места ще достигат 19°-20°. От югозапад облачността отново бързо ще се увеличава, вероятността за валежи е малка.

В петък

В петък вятърът от юг ще се усили, особено в източната половина от страната, и ще се затопли още малко. Ще преобладава облачно време, на места – с краткотрайни валежи.