Губернаторът Кирил Стоев за развитието на туризма в региона

Губернаторът Кирил Стоев за развитието на туризма в региона

Областният управител Кирил Стоев посети „Бусинската сръчкотилница“ и се срещна с нейният основател и собственик Стефка Бонева. 100-годишната къща е купена от младото семейство, което иска да съживи традицията и да превърне региона в посещавано място. Тук всеки може да седне на грънчарското колело, за да усети топлината на глината и да се опита собственоръчно да създаде свое творение по правилата на бусинската школа.

Бусинци е един от най-старите центрове на грънчарство в България и е бил най-значимите традиционни центрове. Тук е създадена Бусинската керамична школа, чиито корени се губят далеч във времето.

„Бусинци има потенциала да се превърне в туристически център и да привлича туристи от цяла България, което от своя страна ще даде тласък на местната икономика и хората ще имат поминък в родното си място“, коментира Стоев. Той добави, че в бедни райони като трънския край, инициативни хора като Стефка заслужават адмирации и подкрепа за всичко, което правят.

Тя сподели, че едно от нещата, които много заинтригуват посетителите, освен глинените изделия и творчески ателиета е книгата „Глина“, с автор Виктория Бешлийска. Нейният сюжет е вдъхновен от местна легенда, която разказва, че през XVII век самобитните грънчари от малкото село Бусинци, Трънско, получили благословията на османския султан единствени да пътуват свободно в границите на империята, за да продават стоката си.

Предстои в „Бусинската сръчкотилница“ да бъде открит и детски център, вече има интерес от частни школи и софийски училища, които предстои да посетят Бусинци и да се докоснат до една вековна традиция, която след години затишие отново е възродена.