Няма да има драми след закриването на спецправосъдието, убедени са юристи

Няма да има драми след закриването на спецправосъдието, убедени са юристи

„Това, което обществото следва да очаква от закриването на спецсъда е нищо по-различно от това, което досега се е случило. Може би с надеждата, че ще бъде по-ефективно, но от правна гледна точка не би трябвало да има каквито и да е сътресения, защото преди създаването на специализираното правосъдие отново сме имали подобен, предвиден по закона, начин за търсене на отговорност от лицата по високите етажи на властта“, заяви конституционалистът д-р Орлин Колев в студиото на „България сутрин“.

По думите на юриста доц. Борислав Великов закриването е правилно от политическа гледна точка, защото е част от коалиционното споразумение.

„Сега, без промени в Конституцията, се правят промени в Закона за съдебната власт, които позволяват да се направи една малка крачка в посоката, която хората очакват“, допълни гостът.

Д-р Колев отбеляза, че няма разбирането, че пренасянето на делата от специализирания съд в общите съдилища, ще доведе до сътресения.

„Реформата няма да доведе до забавяне на производствата. Доколкото говорим за отводи на съдиите, това е чисто субективна мярка във всеки един съд. Тук е важно да се подчертае ролята на българските магистрати, които трябва да пазят нашите дела“, каза още той.

Мнението на д-р Колев е, че съдиите и прокурорите ще бъдат разпределени в общите съдилища, а законопроектът предвижда тяхното място.

„Те няма да бъдат ощетени нито откъм ранг, нито откъм заплащане, което е предпоставка за съвестно свършената работа“, изтъкна събеседникът. 

„Общественото мнение е, че дотук резултатите на спецпровосъдието са незадоволителни. Шансовете главният прокурор да бъде освободен предсрочно са минимални. Иван Гешев се стреми да види нещо рационално в тези критики към него и донякъде започва да бъде по-активен и диалогичен“, заключи доц. Великов.