Работници от пътно-строителни фирми  блокираха за половин час движението на кръстовището при Драгичево

Работници от пътно-строителни фирми  блокираха за половин час движението на кръстовището при Драгичево

Работници от пътно-строителни фирми, работещи на територията на област Перник  блокираха за половин час движението по пътя Перник-София на кръстовището за село Драгичево.

 Около 10.30 ч в района на кръстовището на Драгичево започнаха да пристигат гневни пътни строители с плакати в ръце. Точно в 11.00ч те застанаха на кръстовището при село Драгичево и блокираха пътя.

 На протеста, по думите на Евгени Герасимов- технически ръководител във фирма „Пътища Перник ДЗЗД“ и председател на синдикалната организация на КНСБ във фирмата, присъстват работници от  „Пътища Перник“, от работници на кариерата в село Студена и още няколко пътно-строителни фирми подизпълнители на пътното строителство в региона.

Според Герасимов, Агенция „Пътна инфраструктура“ е имала договор с фирмата, в която той работи,  за поддържане на републиканските пътища на територията на областта до миналата година, включително. Той поясни, че към момента на „Пътища Перник“ ДЗЗД неразплатените средства възлизат на  15 млн. лева. „Ние не сме получили авансово нито стотинка от АПИ. Въпреки обещанията, че ще ни бъдат платени поне половината от дължимите пари, след протестите през есента на миналата година, ни бяха платени едва 2 млн. лева, а дружеството ни дължи на подизпълнители 7 млн. лева“, заяви Герасимов. Според него,  заради забавените плащания е освободен 60 на сто от персонала на фирмата.

Протестиращите пътни строители заявиха, че по нито един от пътищата, чиято рехабилитация е започнала миналата година, в момента не се работи. „Не знаем как ще изпълним спрените миналата година договори, при настоящото поскъпване“, споделиха работници от „Пътища Перник“. Материалите са се увеличили двойно и тройно, за чия сметка ще бъде това увеличение, попитаха пътните строители. Според тях,  блокадите на пътища ще продължат, ако дължимите им пари не бъдат разплатени. „Решени сме да се борим до край. И ние сме хора, храним семейства, как да посрещнем Великден?, питаха протестиращите.

Протестът премина без каквито и да е ексцесии. Нещо повече, протестиращите се съгласиха да пропуснат  кола с болна жена и друга с деца в нея. Точно в 11.30ч движението беше възстановено. Опашките от коли в двете посоки бяха километрични.