МЗ предлага да се сложи край на хартиената рецепта за лекарства

МЗ предлага да се сложи край на хартиената рецепта за лекарства

Предписването на лекарства по лекарско предписание на хартиени рецепти окончателно да отпадне от 1 май и да става само електронно. Това предлага Министерството на здравеопазването с промени в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти.

От 1 юни миналата година лекарствата по лекарско предписание, които се поемат напълно или частично от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), задължително се изписват с електронна рецепта. Това трябваше да се случи и за лекарствата с рецепта на свободна продажба, но по предложение на служебния здравен министър Стойчо Кацаров беше оставена опцията медикаментите на свободна продажба да могат да се предписват и на хартия, и електронно.

Срещу това тогава възразиха от Българския фармацевтичен съюз, който се оглавяваше от настоящия здравен министър проф. Асена Сербезова.

 Преминаването към изцяло електронно предписване на лекарствата има множество предимства. Сред тях са по-лесното и бързо генериране на рецепта, четливост на рецептите, предотвратяване на грешки при отпускането.

Освен това с електронното предписване на всички лекарства се осигурява пълнота в електронното медицинско досие на пациента относно назначените и приемани терапии. Не на последно място електронното предписване осигурява прозрачност и възможност на здравните власти да анализират и контролират процеса по предписване и отпускане на лекарства. Така например с електронната рецепта много лесно може да се види дали аптека отпуска лекарства по лекарско предписание без да са предписани от лекар.