Губернаторът на Перник Кирил Стоев се срещна с министъра на транспорта по важни за региона въпроси

Губернаторът на Перник Кирил Стоев се срещна с министъра на транспорта по важни за региона въпроси

  Областният управител Кирил Стоев се срещна с министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев. Двамата обсъдиха важни проблеми за региона, както и приоритетите в държавната политика по отношение на изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост.

Стоев инициира кампания по безопасност на движението, която да обедини усилията на всички институции и организации, които работят по темата. Поводът за спешната среща с министър Събев е, че през последните седмици на територията на областта станаха няколко тежки ПТП-та с жертви. „Необходимо е да обединим усилия и действия според правомощията си и функциите, да направим многокомпонентна кампания целяща да намали тежките пътно-транспортни произшествия на територията на региона. Сред основните цели са трайно увеличение на грамотността и ангажираността за движение по пътищата и спазване на правилата“, заяви Стоев.

Областният управител постави по време на разговорите и въпроса за реализацията на проекта за модернизация на железопътната линия София – Перник – Радомир. „Това е важен проект за региона, който ще направи по-бързо придвижването на граждани между Перник и София, което от своя страна ще намали натовареността на трафика през Владая“, сподели Стоев. Той поясни, че има уверението на министъра, че процедурата ще стартира съвсем скоро, а целта му е да се работи при ускорени обороти, което от своя страна да доведе и до по-скоростно изпълнение на проекта.

Железопътният транспорт е приоритет в Плана за възстановяване, като в него се предвиждат нови проекти за влаков състав, дигитализация в сектора и рехабилитация на жп линиите на стойност 729 млн. лв.