Губернаторът на област Перник се срещна с министъра на

Губернаторът на област Перник се срещна с министъра на

Областният управител на Перник Кирил Стоев се срещна с министъра на околната среда и водите Борислав Сандов. На срещата присъстваха и народният представител Юлия Иванова и управителя на „В и К“ ООД – Перник инж.  Борислав Иванов.

Основното искане към министър Сандов бе да бъде променен утвърденият месечен график за обема вода в яз.“ Студена“ за месец април 2022г. Ежегодно това е месецът, в който снеготопенето във водосборната зона на язовира е интензивно. Взимайки предвид и още един фактор, свързан с предстоящите пролетни валежи, от „В и К“- Перник са изпратили писмо до МОСВ, в което се посочва, че „се налага да се предприемат действия по ограничаването на риска от залпови изпускания на язовира поради голям приток и липса на свободен обем“.

Стоев получи уверението на министъра, че заповедта ще бъде преразгледана и ще се действа превантивно, с цел да не бъдат предизвикани наводнения по поречието на река Струма.

Припомняме, че преди по-малко от месец, след намесата на областния управител и бързата реакция „Напоителни системи“ ЕАД София-клон Перник,  бяха извършени спешни ремонтни дейности по изграждане на подпорна дига край село  Прибой. В началото на 2021г., заради скъсаната дига, десетки къщи бяха наводнени от водите на река Струма.

„Всички си спомняме водната криза от преди 2 г. пред която бяха изправени нашите съграждани, но не можем да допуснем да се случи и обратното. Важно е да действаме превантивно и да вземем мерки навреме, така че да не бъде допуснато бедствие и да се спазва баланс на обема на язовир „Студена“,  който да не рискува нито суша, нито наводнение“, заяви Кирил Стоев.