В седмицата на гората: Спомен за трънския лесовъд Първан Байкушев

В седмицата на гората: Спомен за трънския лесовъд Първан Байкушев

Държавен архив – Перник съхранява във фондовете си снимки и документи, свързани с живота и дейността на Първан Байкушев, Харалампи Байкушев и Коста Байкушев.

Първан Байкушев е племенник на трънчанина Коста Байкушев – един от първите лесовъди в България, дипломиран във Франция. Неговият чичо е изследвача на най-известното дърво в Пирин и кръстено на откривателя си Байкушева мура. През 1897 г. той изследва дървото с тръбна сонда и изчислява възрастта му на 1200 години.

Първан Байкушев е роден на 6 ноем. 1901 г. в Трън в семейството на учителя Харалампи Байкушев. Завършва Трънската прогимназия и Държавното средно техническо училище в София през учебната 1919/1920 г.
Амбициозен, енергичен и отговорен млад специалист-лесовъд, той работи в Карлово, Клисура, с. Бързия (Берковско), Пловдив, Ямбол, Сливен, Елхово, Благоевград и София. Негова заслуга е залесяването на Петроханската гора и строежа на лесничейството в с. Бързия. За принос в областта на горския фонд е удостоен с почетни отличия, ордени и медали.

Първан Байкушев е изявен общественик, дългогодишен секретар и зам.-председател на Трънско-знеполското културно-просветно дружество „Руй“, дългогодишен секретар на Комитета за изграждане на музей в Трън, сътрудник и член на редакционния комитет по издаването на сборника „Трънски край”. Активен член е на Туристическо дружество „Алеко Константинов” – София.