Над 500 ще са участниците в  „Надиграване: Дръж се земьо, граовец те гази“

Над 500 ще са участниците в  „Надиграване: Дръж се земьо, граовец те гази“

Над 500 ще са танцьорите, които ще вземат участие в Празника на селското хоро в Пернишко, по проект „Надиграване: Дръж се земьо, граовец те гази“, стана ясно на днешната официална пресконферения, на която бе представена инициативата. Празникът ще се проведе на 20 април от 17:30 ч. пред Двореца на културата.  

Проектът  на е Сдружение „Локално наследство“ и се финансира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Подкрепа за частни организации в областта на любителското изкуство / сесия 2021“. Селското хоро, популярно още като Граовско хоро, е един от най-жизнените елементи на националното културно наследство. То се изпълнява от носители в различни възрастови групи и се предава и усвоява с лекота от младите хора. Представянето ще покаже трансмисията между поколенията и локалните особености на различните селищни общности при изпълнението на хорото. Проектът дава възможност за включване в празника на голям брой носители – участници в различни школи , формации и състави за традиционно танцуване. Дейностите по проекта ще ангажират в обучение в стъпките на хорото публиката – представители на местните общности и гости. Проектът предвижда още празникът да се превърне в традиционна проява, която да надскочи участието на представителите на местните общности, като включи с изпълнения и представяне на хорото творчески колективи от цялата страна,  стана ясно още на пресконференцията.

„Локално наследство“ е сдружение с нестопанска цел, което подпомага опазването, проучването и популяризирането на локалното материалното и нематериално културно наследство на Пернишки регион. На пресконференцията днес, в която участва и зам.кметът Стефан Кръстев,  ръководителят на проекта Владимир Русев заяви, че приоритет за организацията са дейностите  по опазването на два значими елемента от нематериалното културно наследство на региона. Единият е „Народният празник Сурва в Пернишко“ , вписан вече в  Националната представителна листа на елементи на нематериалното културно наследство през 2012 година и в Представителната листа на нематериалното културно наследство на човечество /ЮНЕСКО/ през 2015 година. „Селското хоро в Пернишко“ е вписано в националната представителна част на елементите на нематериалното културно наследство през 2021 година.

Надиграването на 20 април ще върви по времеви график в различни населени места на региона, който вече е качен на страницата на сдружение „Локално наследство“. Инициативата няма състезателен характер, но всички участници в нея ще получат плакети и грамоти.