Природният газ поскъпна от 1 април

Природният газ поскъпна от 1 април

Природният газ поскъпна с 13% от 1 април, вместо предложените 58%, съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране. Очаква ли ни скок на топлото и с колко?

„Цената на топлинната енергия от 1 април няма да се промени. Евентуално от 1 май, което се надявам да не стане, тъй като тази операция на практика е безсмислена. Преминахме през мораториума, той беше факт до 31.03.2022 г. Изигра своята роля и е в миналото. Не беше леко за топлофикациите, би трябвало да бъдат щастливи абонатите на топлофикационните дружества“, коментира председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България Кремен Георгиев.

Той прогнозира 30% покачване на сметките за топлинна енергия от 1 юли.

„50% увеличение е доста над психологическата граница. При намиране на баланс, който КЕВР прави доста успешно, може би реалността ще е около или под 30%“, посочи Кремен Георгиев. Той е на мнение, че трябва да оставим на заден план изваждането на въглищните централи от експлоатация.

„Европа се връща към въглищата, предвид несигурната обстановка с доставките на газ. Зелената сделка е хубаво нещо, но не и в този момент. Г-н Сандов гледа екологията. Екологията не е нещо, което е самостоятелно в пространството. Енергетиката е в гръбнака на икономиката на всяка страна. Не съм фен на въглищата, но към момента ситуацията е такава“, подчерта Кремен Георгиев.

По думите му все още няма криза с доставката на газа, а с неговата цена. А алтернативи за газови съоръжения има много малко, почти никакви.