След 1 април носенето на предпазни маски става пожелателно

След 1 април носенето на предпазни маски става пожелателно

След 1 април носенето на маски ще бъде пожелателно. Това обяви председателят на здравната комисия в парламента доц. Антон Тонев.

Депутатите от комисията по здравеопазване се събраха на извънредно заседание вчера, заради внесените промени в Закона за здравето. Поправките дават право на здравния министър да налага мерки след края на извънредната епидемична обстановка. Ако бъдат приети, промените ще влязат в сила най-вероятно първата седмица на април.

Антон Тонев посочи, че промените в Закона за здравето ще влязат в сила в момента, който НС ги гласува на второ четене. „Това ще стане може би първата седмица на месец април. Ще влязат със задна дата от 1 април и ще дадат възможности на министъра на здравеопазването и на директорите на РЗИ да се въвеждат регионални мерки при нужда“, каза още Тонев. По думите му този законопроект дава възможност да не се затваря държавата.

Председателят на Здравната комисия подчерта, че със Закона за здравето се урежда за още три месеца до актуализацията на бюджета да има законово основание да продължат да се изплащат парите на медиците.

Думите на Антон Тонев бяха във връзка с изявлението на проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ – СДС пред медиите, който каза, че промените будят много повече въпроси. „Категорично не дават отговори какво се случва с парите на първа линия на медиците и осигурените от допълнителни средства от нашето правителство на лекарите, сестрите и санитарите.

Той коментира и отпадането на маските. „Бих се доверил по-скоро на експертите, които казват, че маските трябва да останат. Нивото на ваксинация в България е много ниско и това е поредният провал“, заяви Ангелов.

Здравният министър ще може да налага мерки след края на извънредната епидемична обстановка.