Стефан Янев: От самото начало имахме различия с Кирил Петков

Стефан Янев: От самото начало имахме различия с Кирил Петков

Българският парламент гласува моята оставка. Взимането на решение за напускане на правителството е актът на искане на оставка, очевидно премиерът взе това решение. Това заяви бившият министър на отбраната Стефан Янев пред БНТ.

„Личния разговор няма да го коментирам, но от самото начало, от приемането на предложението аз да участвам в това правителство ние усещахме различия. Най-общо казано – различна ценностна система. Усещането, че това, което аз винаги съм се опитвал да правя – да пречупя действията си през призмата на обществения интерес, не го срещах в „отбора“, както го нарича премиерът Петков. Това не беше отбор“, коментира Янев.

Той потвърди, че търси съмишленици за създаването на нов партиен проект, но всички медийни съобщения, излезли досега, са спекулации. Партията няма да се казва „Развитие“ и няма да се учредява на 16 април, категоричен бе той. Няма планирано партньорство и с Мая Манолова.

„Ако намерим достатъчно хора, които споделят общи идеи и ценности за развитието на България, ще излезем с лицето си и ще поискаме българският народ да ни гласува доверие“, заяви Янев.

Ще се стремят за разрешаване на кризата в политическото представителство и защита на националния интерес на България.

„Когато говорим за национален интерес, основните стълбове, които го формират, са свободата, справедливостта, сигурността и благоденствието. Когато имаме готовност, ще излезем с лицата си и ще обявим нашите намерения“, заяви Янев.

Янев коментира личното мнение, изразено от Асен Василев по отношение на преговорите с „Газпром“. „Това е по-скоро закачка. Естествено, че няма да очаквам искане на оставки заради изразено друго лично мнение. Бяхме заедно отчасти с този екип в първото служебно правителство и тогава имах възможността да им покажа, че министър-председателят не е диктатор, а пръв между равни“.

Стефан Янев вижда хаотичност в сегашното управление и даде пример с отиването на премиера в Република Северна Македония в първите дни на правителството.

Опасно е правителството да говори с два различни гласа за войната в Украйна, смята Стефан Янев. Българските граждани са достатъчно стресирани от войната и от факта, че не знаят какво да очакват в обозримото бъдеще.