Местим стрелките на часовника, как да се подготвим

Местим стрелките на часовника, как да се подготвим

Пролетта дойде и е време за традиционната смяна на времето, когато местим стрелките на часовника. Тази година това ще се случи на 27 март (неделя) в 3 ч. сутринта. Тогава се сменя часа с един напред – от 3 ч. става 4 ч.

Вече свикнахма, че тази промяна се случва два пъти в годината – през март и след това през октомври.

 Но свикнали ли сме всъщност? В действителност всеки път тази промяна води до стрес за организма ни и оказва влияние върху здравето ни.

Как ни влияе смяната на времето?

 Умората от загубата на един час сън може да бъде достатъчно разрушителна сама по себе си, но за някои хора скачането напред може да има много по-сериозни последици.

Шведско проучване установи, че рискът от сърдечен удар нараства през първите три делнични дни след преминаване към лятно часово време през пролетта.

Смята се, че умората, предизвикана от смяната на часа, е основната причина за увеличаването на пътнотранспортните произшествия в понеделник след началото на лятното часово време.

В първия понеделник след преместването на стрелките се увеличават и трудовите злополуки, като те са и по-тежки в сравнение с други понеделници.

Началото на лятното часово време също е свързано със спонтанни аборти при пациенти с ин витро оплождане.

 Експертите съветват как да преминем по-леко през тази промяна.

Добре е да започнете подготовка седмица по-рано. В първите дни би било добре да си лягате 15-20 минути по-рано, за да се събудите бодри сутринта.

Защо сменяме часа два пъти годишно?

Астрономическото часово време е това, което използваме от октомври до март, тоест зимното. Лятното часово време се използва, за да се получи по-добро съвпадение между светлата част на деня и активните часове на работещите и учещите.