„МБАЛ“Р. Ангелова“ в Перник има готовност да оказва спешна помощ на граждани от Украйна

„МБАЛ“Р. Ангелова“ в Перник има готовност да оказва спешна помощ на граждани от Украйна

21 заразени с коронавирус се лекуват в момента в МБАЛ“Р. Ангелова“ в момента. Само при един от тях има усложнения и е настанен в Интензивно отделение. Това информира директорът на болницата д-р Анатоли Митов.

„През последното денонощие сме приели 4-ма заразени с COVID19. Добрата новина е, че продължават да намаляват заразените с коронавирус в региона. В момента разполагаме с достатъчно свободни легла за ковид болни, затова не се налага да се преструктурират други отделения. За сега ковид болните се приемат в Инфекциозно и Второ вътрешно отделения. Другата добра новина е, че нямаме заразени с ковид деца и медици в болницата. Определено натискът върху болницата поотслабна и екипът работи малко по-спокойно. За сега разполагаме с необходимите медикаменти, консумативи и лични предпазни средства“, увери д-р Митов.

На въпроса- има ли готовност болницата да приеме болни бежанци от Украйна, д-р Митов отговори: “Наскоро получихме заповед от Министерството на здравеопазването, препратена ни от РЗИ. В нея се посочва “да не се отказва спешна медицинска помощ на граждани на Украйна, а не само на бежанци, като се уведомява РЗИ“. Ние, естествено, имаме готовност да окажем такава спешна помощ. И до сега не сме отказвали на никого спешна медицинска помощ. Разполагаме с опитни медици, имаме и достатъчно легла“.