Поредна психоза и в Перник– този път за олио

Поредна психоза и в Перник– този път за олио

Перничани отново се поддадоха на масова психоза. След като само преди няколко дни се редяха за гориво по бензиностанциите заради слухове за драстичното му поскъпване, в събота лудницата беше заради по-евтино олио. Една от големите търговски вериги обяви промоционални цени под 3 лева и хипермаркетите й буквално от тъмни зори бяха обсадени от клиенти, които в студа се редяха на безпаметни опашки с единствената цел да купят по-евтина мазнина. Мнозина нарекоха блъскането за стек олио на по-тънка цена беше безпаметно и мнозина си припомниха безумието с многото промоции, обявенши от въпросната търговска верига, в навечерието на откриването на обекта на Фантастико.

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова се срещна с производители на олио в Министерството на икономиката и индустрията. Това става ясно от публикация в нейния официален Фейсбук профил. „Общото мнение е, че има достатъчно количество произведено олио. Има наличности на слънчогледово семе. Преработвателите работят нормално. Няма дефицит на пазара.

Има олио да залеем цялата страна.  Няма нужда от презапасяване. Създава се изкуствена паника. Повишеното изкупуване води до увеличение на цената“, пише в профила си Нинова.

Тя се обръща се към всички с думите: „Не се поддавайте на лъжливи внушения. С тази паника вредите сами на себе си. Така ви подлъгаха за една нощ с бензина и на другия ден цената падна. Сега така ви манипулират с олиото. Утре с нещо друго. Слънчогледовото семе е гарантирано, производството на олио също, предприемаме мерки спрямо спекуланти. Мислете разумно и не се поддавайте на манипулации“, завършва поста си Нинова.

Мнозина обаче приеха поста й гневно и поясниха, че проблемът е в това, че държавата не успява да овладее ценовата политика. Защото твърдението на вицепремиера, че имало олио, което да залее страната не ги топли, след като цените в магазините гонят 5 лева. Което за обикновения потребител е знак, че спекулата не може да бъде овладяна. А картината е аналогична и с други основни хранителни продукти.