Първите украински бежанци в региона са настанени в хотел „Ерма“ в Трън

Първите украински бежанци в региона са настанени в хотел „Ерма“ в Трън

Четири жени и 2 деца, които са успели да се спасят от войната в Украйна, са настанени вече в хотел Ерма в Трън. В петък четирите бежанки са били регистрирани вече в полицията в пограничния град. Това са първите бежанци, които са приютени на територията на област Перник. Те са научили от социалната мрежа, че собствениците на хотела предоставят безвъзмездно стаи и храна на успели да избягат от войната украинци и са дошли.

От управата на хотела увериха, че условията, които предоставя хотела са много добри. „Освен това има интернет, топла вода и голяма професионална кухня, в която бежанците може свободно да си готвят. Продуктите се осигуряват от нас“.

От хотела информират, че могат да осигурят работа на бежанците в сферата на земеделието.

Кметът на община Трън Цветислава Цветкова, поясни, че е научила за приютените бежанци в хотела в петък, от РУ на МВР. „Разбрах, че с четирите жени има и две деца. Все още никой не ни е потърсил за съдействие. С каквото можем ще помогнем на бежанците, за да се почувстват сигурни. Очаквам да получим някакви указания от Социалното министерство и от Министерството на туризма“, поясни кметът на Трън.

Ще има бърза процедура украинските бежанци да получават работни визи и да се включват на пазара на труда, каза в събота във Варна министърът на туризма Христо Проданов. Той уточни, че процедурата ще е на общоевропейско ниво. По думите му у нас ще бъде направено всичко възможно хората да получават нужните им документи в рамките на 20 дни, след което да могат да започват работа. „Коментираме помощ за хотелиери в размер около 40 лева за настанен бежанец. В момента разглеждаме възможностите на държавата и бюджета, с какви средства горе-долу разполагам“. Това каза още пред журналисти Христо Проданов.

Министър Проданов е предложил на правителството, украинците да имат право на помощ в общ размер от 40 лв. на едно лице за нощувка и един храноден за срок до три месеца от подаването на молба за предоставяне на закрила. Тези лица ще могат да кандидатстват по облекчената процедура за достъп до пазара на труда в ЕС за срок до три години. 

Помощта от 40 лв. на ден се предвижда да се използва за настаняване в обекти на дружествата, в които едноличен собственик на капитала е Националният осигурителен институт, болници за рехабилитация и балнеолечебни центрове  и др. – собственост на държавата, почивните станции на министерствата и ведомствата, както и в категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически регистър.

Помощта за туристическите обекти ще се изплаща от Министерството на туризма на база фактически извършени разходи, въз основа на извлечение от регистъра на местата за настаняване.