В Трън се проведе второто издание на зимния маскараден празник!

В Трън се проведе второто издание на зимния маскараден празник!

Вчера, за втора поредна година, в Трън се проведе зимен маскараден празник. Това информира за Днес и утре секретарят на читалище „Гюрга Пинджурова – 1895“- Емилия Миланова. Тя поясни, че празникът е бил отлаган заради пандемията от коронавирус. С разхлабването на противоепидемичните мерки от Министерството на здравеопазването, е била определена датата 27 февруари.

„Надявахме се, че времето ще бъда с нас, но надеждите ни не се оправдаха. Духа силен вятър и вали обилен сняг. Може би лошото време и притесненията от коронавируса, станаха причина на този празник да дойдат само две детски групи. Едната е от пернишкото село Богданов дол, а другата са бабугерите от гоцеделчевското село Мосомище, заедно с музикален състав от Гоце Делчев, поясни Емилия Миланова.

Празникът започна в 12.00ч. Пред читалището дефилираха малките сурвакари от село Богданов дол и село Мосомище. Разбира се, гвоздеят на празника бяха малките сурвакари от трънско. Тъй като техният войвода Александър Дудов е бил опериран по спешност пред ден-два, начело на малките сурвакари от Трън бе Десислав Банков. Той е бизнесмен и беше общински съветник в предишния Общински съвет в Трън, а сега продължава да се занимава с бизнес. Той успя да мотивира малките сурвакари, които обраха овациите на присъстващите на празника. По всичко личеше, че и родителите им се вълнуваха не по-малко от тях. Те бяха вложили много майсторство и любов в изработването на костюмите и получиха заслужени овации от присъстващите на празника. По всичко личеше, че обичаят Сурва е намерил съмишленици в трънско.

На празника присъства кметът на община Трън Цветислава Цветкова, общински съветници, кметски наместници, представители на институции в града и, разбира се, много граждани.

Първото издание на зимния маскараден празник се проведе в Трън на 30.януари 2021 г. с което на практика бе поставено началото на възобновяването на маскарадните игри в трънско. Той се проведе тогава по инициатива на Стефка Бонева и Галина Илиева и с пълната подкрепа на Община Трън, в лицето на кмета Цветислава Цветкова и НЧ „Гюрга Пинджурова- 1985 г. Още тогава, на въпроса ми- има ли намерение Общината  този празник да се превърне в традиционен, кметът Цветислава Цветкова заяви: „Имаме намерение този празник да стане традиционен и всяка година да го организираме. Радвам се, че трънчани също подкрепят тази наша идея”.