Започна монтажът на електростатични филтри на комини в пернишките квартали „Изток“ и „Църква“

Започна монтажът на електростатични филтри на комини в пернишките квартали „Изток“ и „Църква“

 Започна монтирането на първите електростатични филтри за горивни инсталации до 50 kW в кв. „Църква“ и кв. „Изток“. Поставянето на филтрите за улавяне на фините прахови частици, които са безплатни за домакинствата  е част от мерките, залегнали в Програмата за качеството на атмосферния въздух 2017-2021г. Според експерти то остава най-ефективната бърза мярка за борба с мръсния въздух през зимата, а Община Перник е петата в България след София, Благоевград, Стара Загора, Горна Оряховица, която внедрява тази мярка. През 2022 г. и 2023 г. ще бъдат поставени общо 400 филтъра на домакинства ва целия град, като скоро ще бъде дадена информация за документите за кандидатстване.

Филтърът представлява иновативна технология, която не ползва никакви консумативи, а само електричество, равняващо се на разхода на малка електрическа крушка. Максималната консумация на електростатичния филтър е 30 W, което не натоварва месечния бюджет на съответното домакинство.

Завишаването на нивата на фините прахови частици (ФПЧ) е неизбежната последица на отоплителния сезон. При изгарянето на дърва и въглища се отделят големи количество ФПЧ с индекс 10, които са рискови за човешкото здраве. Монтирането на електростатичните филтри води до намаляване от 75-80% на изхвърляните вредни емисии при отопление на твърдо гориво. Мнението на експерти е, че тези устройства са най-лесно приложимата, ефикасна и бърза мярка за България в борбата срещу мръсния въздух.