Войната не спря руския газ за Европа!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Войната не спря руския газ за Европа!

„Газпром“ продължава да подава газ през Украйна, заяви за ТАСС официалният представител на концерна Сергей Куприянов. „Газът върви“, посочи той.

 „Всички количества по договор от Русия пристигат“, заяви говорител на австрийската петролна и газова компания OMV. Така, поне засега, пряко отражение на военната операция на Русия в Украйна в този важен сектор, няма.

„Газпром“ транспортира през Украйна газ в редовен режим по договори с потребители в Европа, които днес възлизат на 83 милиона куб. м, посочи говорител на концерна.

Същевременно цената на газа в Европа скочи с цели 35 процент и надхвърли 1400 долара за 1000 кубически метра, сочат данни от лондонската борса ICE.

Цените на мартенските фючърси на хъба TTF в Нидерландия удариха 1414 долара за 1000 куб. м или 120 евро за мегават/час. Впоследствие цената спадна до ръст от 27,9 процента или 1317 долара за 1000 куб. м.

 По-рано днес националната енергийна компания „Укренерго“ съобщи, че Украйна се е изключила напълно снощи от енергийните системи на Русия и Беларус и работи в автономен режим. Киев възнамерява да провери от 24 до 26 февруари в тестови режим работата на енергийната система на страната в така наречения изолиран режим. Това означава без паралелна работа с енергийните системи на Русия и Беларус.