Депутатите качват с 25% пенсиите за инвалидност за 100% увреждане

Депутатите качват с 25% пенсиите за инвалидност за 100% увреждане

Народното събрание ще вземе решение за увеличаване на пенсиите за инвалидност. Това стана ясно от думите на министъра на социалната политика Георги Гьоков и на депутати от управляващата коалиция след протеста на майките от „Системата ни убива“.

По думите на министъра повишението е отговор на повечето от исканията на недоволните и не се отнася само до децата с увреждания.

Социалната пенсия за инвалидност е процент от социалната пенсия за старост.

Управляващата коалиция  реши пенсията за 100% увреждане с чужда помощ да бъде увеличена от 135% на 160 на сто.

 Тази за хората с трайно намалена трудоспособност от 91% до 100% скача от 125% на 140 на сто, а пенсията за хората с инвалидност от 71% до 90%  се вдига на 130% от социалната пенсия за старост, обясни председателят на бюджетната комисия в НС Любомир Каримански от ИТН.

Искрен Арабаджиев от ПП, председател на социалната комисия, обясни, че управляващите се вслушват се в думите на хората и от следващата седмица започнат сериозна работа по социалната сфера.

Според Гьоков са нужни сериозни реформи в системата за подпомагане на хората с уврежданията. Той добави, че с бюджета на ДОО е предложена цялостна и балансирана подкрепа към нуждаещите, като той е увеличен с 8,3% през тази година.

„230 милиона от бюджета на МТСП пряко са насочени към подкрепа на хората с увреждания, но ниските плащания през годините не оставят в хората усещане за справедливост“, призна министърът.