Община Трън поиска от Междуведомствената комисия средства за укрепване на свлачище по пътя за село Банкя

Община Трън поиска от Междуведомствената комисия средства за укрепване на свлачище по пътя за село Банкя

  Община Трън е изпратила до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет искане, придружено с КСС, за укрепване на поредното свлачище по пътя за село Банкя.

„Това свлачище е едно от най-сериозните, които сме имали до сега и се налага да го укрепваме. То се намира по пътя за село Банкя, от ляво, малко преди свлачището, което миналата година укрепихме с пилони и бетонна подпорна стена. Целият този участък е много проблемен. Предоставили сме на Междуведомствената комисия всички необходими документи-КСС, експертна оценка-становище на „Геозащита“-Перник и набор от документи по образец. Според изготвеното КСС, са необходими около 900 000 лева  от специалистите, за укрепването на това свлачище. Ние получихме в Общината писмо от Междуведомствената комисия, в което ни информират, че трябва да подадем документи за финансирането на обектите, за които не сме получили до сега средства и ние сме спазили всички указания. Приключихме с укрепването на предишното свлачище, за което ни бяха отпуснати пари от държавния бюджет. Предоставили сме необходимите документи в РДНСК за изготвянето на акт №16. Надявам се, че след като изместихме довеждащият водопровод за Трън от село Банкя, който беше много амортизиран и част от него минаваше през горски участък, свлачищната дейност в този район ще намалее“, заяви кметът на Община Трън Цветислава Цветкова.

 Областната администрация в Перник е изпратила до Междуведомствената комисия  подкрепящо становище за аварийния ремонт на територията на община Трън, поясни заместник-областният управител Ива Борисова.