Ива Митева: ИНТ ще внесе предложение субсидията за партиите да стане 1 лев

Ива Митева: ИНТ ще внесе предложение субсидията за партиите да стане 1 лев

„Има такъв народ“ ще внесе предложението си за намаляване на партийната субсидия от 8 лева на 1 лев за получен глас на изборите.

Това обяви зам.-председателят на НС Ива Митева по БНТ.

По нейни думи това ще се случи между двете четения на проектобюджета за тази година.

Митева разказа, че с намаляването на субсидията през 2019 г. партиите са били освободени от задължението да плащат наем за офисите, които ползват. След повишаването на субсидията това положение е останало непроменено и наемите са останали безвъзмездни.

„Правото на ползване така и не се учреди, в момента ако тръгне да се прави проверка, ще се види, че партиите хем не плащат наем, хем не са и на безвъзмездно право на ползване, където трябва да плащат данък „Сгради“. Тоест, нито плащат данък „Сгради“, нито плащат наем“, заяви зам.-председателят на парламента.

В „Има такъв народ“ не е обсъждано дали Митева ще се кандидатира за член на Конституционния съд. Тя не коментира престрелките между премиера и главния прокурор, а за списъка на Кирил Петков тя  каза: „Не мисля, че Гугъл може да бъде източник на информация, самата прокуратура може да си извади оттам информация“.